Art
Cultura 02/11/2011

Els col·leccionistes prescindeixen de la ballarina de Degas

A la subhasta de tardor de Christie's només es van vendre dos terços de les 82 obres impressionistes. Tampoc van trobar comprador les obres de Picasso i Giacometti

Reuters
2 min

Nova YorkLa ballarina de Degas no va trobar propietari a la subhasta impressionista de Christie's d'ahir. Cap comprador es va atrevir amb l'escultura i el seu preu, estimat de 30 milions de dòlars, i les ofertes més altes no van superar els 18,5 milions. El mateix va passar amb altres obres estrella de l'impressionisme, de mestres com Picasso i Giacometti, en la primera de les subhastes de tardor de Nova York.

Fins ara el mercat de l'art havia desafiat la inestabilitat dels mercats financers, però ahir els col·leccionistes no van respondre als preus astronòmics de les peces en subhasta: l'estimació de venda era de 210 milions de dòlars, però les pèrdues van ser 141 milions perquè es van vendre menys dels dols terços de les 82 obres del catàleg, una tendència a la baixa que també ha percebut la casa Sotheby's.

"Vam veure el mercat més selectiu", explicava Conor Jordan, el cap d'Impressionisme i Art Modern de Christie's. El cap internacional de la casa de subhastes, Thomas Seydoux, va qualificar la venda de "molt desigual" i va afegir que el mercat era "més sensible i selectiu del que pensàvem".

La gran sorpresa la va provocar La petita ballarina de 14 anys d'Edgar Degas: havia despertat molt d'interès a la prevenda i s'esperaven moltes licitacions, però finalment va passar desapercebuda. Els retrats de Picasso, valorats entre 12 i 18 milions, i dos Giacomettis de 10 milions van ser altres de les víctimes. Seydoux explicava que havia convençut els venedor per mantenir els preus al mínim –el preu mínim secret a què els propietaris estan disposats a vendre– però no havia estat suficient per als compradors.

Les peces que van mitigar aquests mals resultats va ser El mirall robat de Max Ernst, que va superar els 16,3 milions (superant el rècord de l'artista, fixat en 2,67 milions), Le premier cri, l'escultura de Constantin Brancusi venuda per 14,87 milions, i obres de René Magritte.

stats