CASTELLS
Cultura 19/09/2011

Les colles treuen a passejar els gamma extra més baixets

Efren Garcia
3 min
La torre de vuit sense folre que els Castellers de Vilafranca van descarregar a Tarragona.

La diada castellera del primer diumenge de les festes de Santa Tecla va tenir tots els ingredients per ser llargament recordada. El primer plat el van cuinar les dues colles tarragonines: totes dues van bastir castells de nou pisos i ho van assaonar amb una important dosi de rivalitat. Els castells de gamma extra -i quins castells!- els van servir les colles convidades: la Vella dels Xiquets de Valls va carregar el quart nou de vuit que s'intenta a l'època moderna i els Castellers de Vilafranca van preparar les postres descarregant el segon dos de vuit de la temporada, el tercer d'aquest període.

Tant el dos de vuit sense folre com el nou de vuit es troben entre els anomenats castells de gamma extra, però, a més, comparteixen altres peculiaritats. Totes dues estructures tenen només vuit pisos, però superen en dificultat les bàsiques de nou. El dos de vuit sense folre és potser el castell més complicat, tècnicament, dels que s'han fet fins ara. Només vuit castellers i quatre nens en conformen el tronc i, tot i que es porta a plaça des del 1999, només s'ha descarregat tres vegades, la primera al novembre del 2010.

En canvi, la dificultat del nou de vuit radica en l'elevadíssim nombre de castellers preparats per fer grans castells que calen per dur-lo a plaça: trenta-sis persones conformen el tronc -sense comptar-hi els baixos- i dotze nens coronen l'estructura. El nou, fins ara, només s'havia vist tres cops a plaça i tots havien estat descarregats. Un altre punt a tenir en compte és que tant l'un com l'altre tenen només un gran dominador: els verds controlen el dos, mentre que la Colla Vella coneix tots els secrets del nou de vuit.

Grans castells a la tercera ronda

Contra tot pronòstic, tant els Castellers de Vilafranca com la Colla Vella dels Xiquets de Valls van deixar les seves màximes aspiracions per a la tercera ronda. Els verds van plantar la torre de manera magistral després d'apuntar-se els dos castells bàsics de nou. Van alçar-la amb la confiança que donen els bons assaigs durant la setmana i van poder-la treballar amb aparent facilitat fins al moment de l'aleta. Un cop salvades les primeres sotragades, només van haver de treure el pis de quints per poder-la celebrar. La Vella, en canvi, va tenir més dificultats. Van plantar el nou amb delicadesa, però amb la col·locació dels poms de dalt l'estructura central va començar a remenar. Quan ja havien coronat dos dels tres poms de dalt, els vallencs van haver d'esperar la tercera aleta, cosa que va causar un cert desconcert que va acabar amb la despenjada d'un dels més menuts, el qual va arrossegar la resta de l'estructura. Van poder descarregar el tres de nou folrat a primera ronda, però també van fer llenya després de coronar el quatre de nou previ al gamma extra.

Tarragona treu les ungles

La Colla Jove Xiquets de Tarragona en va oferir una de freda i una de calenta, o potser dues de cada. Van fer llenya del tres de nou amb folre tot i carregar-lo i van haver d'aparcar un cinc de nou molt nerviós després de desmuntar-ne dos peus i un intent vàlid. En canvi, es van refer descarregant el tercer quatre de nou de l'any i estrenant un gran castell com el quatre de vuit amb agulla. Els Xiquets de Tarragona van seguir sumant en un moment dolç de la temporada: van descarregar el seu quart cinc de vuit i el segon tres de nou de l'any, si bé va tocar aparcar el quatre de nou. La rivalitat entre les dues colles va fer que un membre dels Xiquets de Tarragona dediqués unes inapropiades botifarres a la rotllana de la Colla Jove. La resposta: el llançament d'una ampolla al folre del tres de nou que ja estaven desmuntant. La picabaralla es va aturar a temps quan ja eren a terra, però va deslluir el paper de les dues formacions.

Dues colles que s'apunten també a la festa aquest cap de setmana són Sant Cugat i els Marrecs de Salt, que van descarregar diumenge el segon quatre de vuit de les seves respectives temporades.

stats