MÚSICA
Cultura 28/06/2011

Entre copes i guitarres

Mishima, Julieta Venegas, Manel, Tomeu Penya i Miguel Poveda actuaran a la Ciutadella de Roses i al monestir de Vilabertran, en el marc d'un festival d'estiu que combina música i gastronomia.

Ricard Martín
3 min
El sommelier i el rocker Per un moment, Roger Viusà  i David Carabén  han intercanviat  els seus instruments de feina.

Barcelona.Un dels grans inconvenients dels festivals musicals, a part de les cues i l'enxubament, és el menjar: pura supervivència, en el millor dels casos, a base d'entrepans de llom amb formatge i cervesa esbravada.

No és el cas, però, del cicle Sons del Món, que tindrà lloc a la Ciutadella de Roses i al claustre de Vilabertran (Alt Empordà) els caps de setmana de juliol. Amb el lema "Música, gastronomia i enologia en un entorn de luxe", el rosinc Roger Viusà -escollit segon millor sommelier del món l'any 2008- ha planificat un maridatge de vins DO Empordà per a cada artista que hi actuï. I per un preu tancat d'entre 15 i 20 euros es podrà sopar en una desena de restaurants de Roses o a l'aire lliure a l'hort del claustre de Vilabertran -amb cuina dels selectes establiments Amiel Molins i Mas Concas- una hora abans de cada concert.

Un vi per a cada artista

Destapa l'ampolla Mishima divendres vinent a Vilabertran amb el teloner de luxe Santi Balmes de Love of Lesbian. El seguirà Tomeu Penya, el dia 9. I a partir del dia 16, amb Manel, començaran els concerts dins de les muralles de Roses. La banda barcelonina ha exhaurit les entrades, mentre que encara no ho han aconseguit la mexicana Julieta Venegas, que hi actua el dia 22 -l'únic concert a tot Catalunya- i Miguel Poveda, que hi toca el dia 29.

Mishima maridarà la seva música amb el vi blanc Sàtirs, del Celler Arché Pagès, de Sant Climent, amb un tast abans i durant tot el concert. L'elecció, diu Viusà, va en funció del caràcter de cada artista: "Aquest vi és d'un celler jove, àcid i electrificant, com les guitarres de Mishima". Tomeu Penya farà duet amb el vi jove Oriol, de Vinya dels Aspres, de Cantallops. "Suposo que és un senyor dels d'abans, que li agrada prendre el vi negre fresquet", riu Viusà.

És obvi que en una cita com aquesta, que vol "presentar la gastronomia i la viticultura d'una regió a un públic jove" -les entrades, com els menús, no sobrepassen els vint euros- calen vins DO Empordà. Però Viusà, sense voler escombrar cap a casa, recorda que el guru Robert Parker ha deixat dit "que el vi amb més projecció d'Espanya és la DO Empordà, i opina que els altres, amb alguna excepció puntual, s'han estancat fa molt temps". Tot plegat, afegeix Viusà, no implica només un concert, sinó "anar a passar el dia, sopar bé i fer una visita cultural".

Ordre, aventura i menjar

I els músics, com veuen la teca? David Carabén, cantant i compositor de Mishima, no tastarà delicadeses abans de tocar: "Abans d'un bolo m'és igual caviar o arròs bullit, tot se'm posa igual". És a dir, que no són pas com La Buena Vida, que feien honor al seu nom i quasi planificaven les gires en funció dels restaurants. Però afirma: "A la carretera sí que intentem menjar bé".

A punt d'entrar a enregistrar el disc que succeirà Ordre i Aventura (2010) a Cadis i amb la producció de Paco Loco un altre cop, el concert de Vilabertran servirà per veure com funcionen algunes de les noves cançons en directe: "Ens agrada donar un xic de vida en directe a les cançons que estem a punt d'enregistrar, per comprovar que la gent reaccioni on ha de reaccionar".

Del disc nou, Carabén vaticina que "la sonoritat de Mishima trobarà una nova profunditat" amb les aportacions de la nova base rítmica de Xavi Caparrós (baix) i Alfons Serra (bateria). Cal preguntar al músic si, com Manel, tenen esperances de projecció estatal. Resposta gastronòmica: "Cuinem a foc lent, cinc discos en deu anys. Hem anat trobant el nostre públic molt a poc a poc. Potser amb un èxit ràpid com el de Manel n'hauríem fet més. Però ens interessa tenir el màxim d'espectadors possibles, esclar".

stats