Cultura 31/07/2012

Els crítics trien els films de la 10a edició del Gandules

Roger Rosich
2 min
El ángel exterminador, de Buñuel, és la pel·lícula triada pel públic per a la desena edició.

BARCELONA.Gandules, el cicle de cinema a la fresca que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona organitza cada agost, compleix 10 anys. "El Gandules combina uns continguts excel·lents en un acte lúdic: anar al CCCB a la nit, en un cine a la fresca que aporta alguna cosa", explica Àngela Martínez, directora del departament d'audiovisuals del centre. L'èxit del Gandules es confirma any rere any amb el 100% d'ocupació i les cues de sempre, llarguíssimes. Tot i que hi ha hagut anys d'apostes arriscades, el públic no baixa mai: és un dels únics cicles de cine a l'aire lliure que projecta films provocadors, experimentals i reflexius, cine d'autor.

Enguany el procés de selecció de les pel·lícules s'ha encomanat a nou crítics, als quals els van marcar tres premisses: que programessin cinema contemporani, que fossin films reconeguts en festivals i que fossin del seu gust. "Volíem pel·lícules que no caben als cinemes tot i ser de qualitat", diu Martínez. El nivell i rigor de la programació 2012 la demostra el fet que els crítics van coincidir en l'elecció dels films -com Cut , d'Amir Naderi; Diamond flash , de Carlos Vermut, i The day he arrives , de Hong Sang-Soo-, que es podran veure de dimarts a dijous a partir del 7 d'agost. El públic ha triat la desena pel·lícula. El CCCB va deixar escollir entre les més populars de les 10 edicions i ha resultat guanyadora una de les més antigues, tot i la joventut del públic del Gandules: El ángel exterminador, de Luis Buñuel.

Les finances del CCCB han fet perillar l'entrada lliure: "Ens vèiem abocats a cobrar entrada, però no ho volíem. I volíem seguir tenint quantitat i qualitat", diu Martínez. Haver aconseguit un patrocinador (Gas Natural Fenosa) ha salvat el programa.

stats