Cultura 24/04/2011

Els fills d'Agustí Centelles demanden als Testimonis de Jehovà

Reclamen 90.000 euros per publicar sense permís una foto del seu pare l'any 1994

Efe
2 min
Qüestió de preu Octavi (dreta) i Sergi Centelles el 2006, en una exposició dedicada al seu pare. La difusió dels últims anys va fer pujar  el valor de les obres.

BarcelonaEls fills del fotògraf Agustí Centelles, Sergi i Octavi, reclamen més de 90.000 euros als Testimonis de Jehovà per la publicació, el 1994, d'una instantània del seu pare de la Guerra Civil a la revista religiosa Atalaya sense llicència de difusió, sense especificar l'autoria i havent retocat la imatge.

Es tracta de la cèlebre fotografia Mater dolorosa que Centelles va fer després del bombardeig de la ciutat de Lleida l'any 1937. Hi apareix una dona plorant desconsoladament al costat del cadàver del seu marit al cementiri de la ciutat. Segons ha explicat a Efe Octavi Centelles, aquesta imatge va ser publicada el 1994 a la revista Atalaya, editada pels Testimonis Cristians de Jehovà, de la qual es van distribuir 16 milions d'exemplars a tot el món i en 115 idiomes, amb una posterior edició com a llibre enquadernat.

La fotografia, que va arribar a uns 150 països, com Mèxic, Canadà, Austràlia, Sud-àfrica, Estats Units, Filipines o el Japó, es va publicar sense llicència ni permís de difusió i va ser, a més, "mutilada" sense autorització. Octavi Centelles assenyala, en aquest sentit, que el fons de la fotografia va ser modificat i la imatge retallada, a la vegada que es va ometre l'autoria de la instantània.

Encara que la fotografia va aparèixer publicada a Atalaya el 1994, no va ser fins a quinze anys després, el 2009, quan la família Centelles va descobrir aquesta irregularitat gràcies a l'advertència d'un anònim que va denunciar el fet en un fòrum d'exmembres de Testimonis de Jehovà.

Segons els Centelles, un membre de la confessió religiosa, José Luis Dorado, va adquirir aquesta reproducció de la "Mater dolorosa" a l'Institut Municipal d'Història de Barcelona el 1992.

D'acord amb el certificat que va emetre la llavors secretària delegada de l'esmentada entitat, Lluïsa Pedrosa, José Luis Dorado, en representació dels Testimonis de Jehovà, va liquidar 6.452 pessetes per reproduccions de fotos de Centelles, sense informar en cap moment l'ús que els donaria. A l'albarà de lliurament de les fotografies ja s'especificava que quedava "absolutament prohibida" la utilització de les instantànies per a usos diferents dels expressats, a no ser que s'obtingués l'oportuna autorització i s'abonessin els corresponents drets.

Els fills del fotoperiodista asseguren que han intentat arribar a un pacte extrajudicial amb els Testimonis de Jehovà per posar fi a aquest conflicte, encara que la congregació ha ignorat fins ara les seves "justes reclamacions" i "no hi ha hagut manera possible d'arribar a un acord per corregir aquesta situació".

"Al final ens hem vist abocats a acudir als jutjats per poder netejar la imatge del nostre pare", subratlla Octavi. Segons el peritatge de l'entitat espanyola encarregada de gestionar els drets de propietat intel·lectual dels autors de creacions visuals, VEGAP, els drets d'autor que els Testimonis de Jehovà haurien de pagar per la difusió de la Mater dolorosa a les diferents edicions de la revista Atalaya a Europa ascendeixen a 90.000 euros.

Sergi i Octavi Centelles estan tramitant diferents reclamacions, amb un "importantíssim cost", a través de bufets d'advocats als Estats Units, Mèxic, el Regne Unit i Alemanya, i tenen previst també reclamar a França, Itàlia, el Brasil, Colòmbia, el Japó i a totes les seus on la societat dels Testimonis de Jehovà va imprimir l'esmentada revista.

stats