CULTURA
Cultura 04/05/2011

El retrat d'Helena Rubinstein pintat per Salvador Dalí se subhasta a Nova York per 1,7 milions d'euros

Una obra de Joan Miró ha recaptat 3,4 milions en una jornada a Sotheby's dominada per Pablo Picasso, amb 10 obres a subhasta

Acn
2 min
'La princesa Arthchild Gourielli-Helena Rubinstein' (Salvador Dalí, 1943)

Nova YorkSotheby's ha subhastat aquest vespre a Nova York per 1,7 milions d'euros (2,65 milions de dòlars) el retrat que Salvador Dalí va fer de la magnat dels cosmètics nord-americana i princesa Artchild Gourielli Helena Rubinstein. L'artista empordanès va batre el seu rècord mundial el mes de febrer amb el quadre El retrat de Paul Eluard, que va recaptar a Sotheby's Londres 15,9 milions d'euros. Una obra de Joan Miró ha col·lectat aquest vespre 3,4 milions d'euros. La jornada ha estat dominada per Pablo Picasso, que tenia 10 obres a subhasta. El seu quadre Femmes Lisant ha aconseguit el preu més alt en la subhasta, 14,4 milions d'euros. Gauguin ha batut el seu rècord en escultura amb una venda de 7,5 milions. El quadre surrealista de Salvador Dalí La princesa Arthchild Gourielli-Helena Rubinstein, que l'artista va pintar el 1943, estava estimat entre 676.000 euros i 1 milió d'euros (1 i 1,5 milions de dòlars) i ha estat adjudicat a un comprador telefònic anònim per 1,7 milions d'euros (2,65 milions de dòlars) després d'una pugna entre sis apostants.

Quan l'artista empordanès va fer aquest retrat, un dels més importants de la seva carrera, Helena Rubinstein, als seus 73 anys, era la dona més rica del món i estava al capdavant d'un companyia que va transformar la indústria dels cosmètics. La pintura és una reminiscència de les pintures renaixentistes del mite d'Andròmeda, una dona de gran força que va ser salvada per Perseu de morir devorada per un monstre marí. Durant la jornada d'aquest dimarts també s'ha subhastat l'obra Madone Microphysique de Dalí per 650.344 euros (962.500 dòlars).

"La subhasta ha estat interessant en totes les categories, el surrealisme ha funcionat molt bé amb Delvaux fent el seu rècord, Dalí, Magritte...", ha dit el vicepresident executiu de Sotheby's Nova York, David Norman, en finalitzar la subhasta, a la qual han assistit més de 1.000 persones. En total s'han recaptat 170.478.000 dòlars i s'han ofert 59 lots, 44 dels quals s'han venut.

El protagonista de la jornada ha estat Pablo Picasso, amb deu quadres a subhasta i vuit vendes. L'obra Femmes Lisant ha estat la que ha assolit un preu més alt, amb 14,4 milions d'euros (21,36 milions de dòlars), seguit d'una obra de l'artista Alexej von Jawlensky, que s'ha venut per 11,2 milions de dòlars, i un quadre de Paul Gauguin, que ha aconseguit recol·lectar també 11,2 milions de dòlars.

Joan Miró tenia tres obres a subhasta i la titulada Peinture (Per a Emili Fernández Miró) ha estat venuda per 3,4 milions d'euros (5,12 milions de dòlars).

Com a característica de la jornada, el pintor Paul Delvaux ha assolit el seu rècord a subhasta amb l'obra Les cariatides, que s'ha venut per 9,04 milions d'euros. El màxim que s'havia pagat per una obra seva eren 5,18 milions de dòlars. Per la seva banda, Paul Gauguin també ha batut el seu rècord en escultura amb la peça Jeune Tahitienne, que ha recaptat 7,5 milions d'euros (11,2 milions de dòlars).

stats