Cultura 25/08/2012

La dansa de l'amor prohibit entre fils d'estendre

Un capellà, una mestressa de casa i una rentadora són els protagonistes de Dios menguante. L'espectacle torna dimarts a la Villarroel per celebrar el 20è aniversari de la companyia de Mar Gómez.

Sílvia Marimon
2 min
PASSIÓ AL PATI DEL DARRERE El duet, que ha convertit l'escenari de La Villarroel en un pati ple de fils d'estendre, celebra vint anys de vida.

BARCELONAMar Gómez ha perdut el compte de les vegades que ha portat la mordaç i dramàtica Dios menguante a l'escenari. L'espectacle, estrenat el 2006, ha voltat per Alemanya, la Gran Bretanya, Amèrica Llatina, el Senegal... I ara torna a la Villarroel de Barcelona. Del 28 d'agost al 9 de setembre, el duet que formen Gómez i el seu marit, Xavi Martínez, ballaran en un escenari que representa el pati de darrere, aquell que sempre s'amaga a les visites. La ballarina, convertida en una autèntica matrona italiana, es baralla amb la rentadora. La guerra de Martínez és espiritual. Es debat entre la seva fe i la passió terrenal que l'inspira la dona que fa la bugada.

Tot plegat passa entre els fils d'un enorme estenedor i amb la música de Nino Rota. El duet de ballarins, fascinat pel cinema italià, impregna l'espectacle de nombroses referències al director Federico Fellini. El tercer personatge és la rentadora. "Necessitàvem un tercer ballarí, però com que no teníem pressupost, hem incorporat la rentadora", ironitza Gómez.

Drama i humor

L'espectacle, guardonat amb el premi Max a la millor interpretació femenina en dansa i el Premi Ciutat de Barcelona, ja fa sis anys que roda. En opinió de Martínez, encara li queda molta vida. "És un long-seller ", diu. La trama és dramàtica. Ella és una dona forta, descarada i amb molt de caràcter, i ell un capellà ofegat pels dubtes. Malgrat tot, també hi ha molt d'humor. "El públic a la Gran Bretanya, per exemple, reia molt, s'ho prenien com una comèdia", recorda Martínez.

Ahir, a La Villarroel, el duet va celebrar els 20 anys de la companyia. Per Gómez, el millor d'aquestes dues dècades ha sigut poder compartir l'escenari amb el seu marit i company. El duet afronta la crisi amb humor i optimisme. "La dansa sempre ha viscut amb incertesa, donem la benvinguda a la resta de sectors", ironitza Martínez.

Nou espectacle al novembre

Ells diuen que no deixen de tenir ofertes -encara que ara totes són a curt termini- i projectes. Al novembre estrenaran a la població francesa de Tolosa l'espectacle Dos carrillos. "Ens van convidar a portar un espectacle relacionat amb el menjar i ens va seduir la idea", argumenta Gómez. El nou espectacle no és apte per a infants. "Tenia moltes ganes de fer un espectacle per a adults, i que sigui per a adults no vol dir que sigui pornogràfic", especifica Gómez. Si a Dios menguante la trama gira a l'entorn d'un amor romàntic, Dos carrillos parla de la part més fosca del matrimoni. "És una història truculenta, més gamberra i amb molt sentit de l'humor", detalla Martínez.

La ballarina diu que té prou experiència per poder parlar de les relacions de parella: són disset anys de matrimoni. En el nou espectacle, l'erotisme és molt més evident. Com a la resta d'espectacles de la companyia, és una història narrativa, molt teatral i amb una estètica cinematogràfica.

stats