Arqueologia
Cultura 07/07/2011

La segona fase d'excavacions a la catedral de Tarragona mostra les caixes sepulcrals d'antics arquebisbes

Les noves prospeccions, que s'allargaran fins la segona quinzena d'agost, volen documentar l'ocupació tardoromana i visigòtica del temple d'August

Acn
2 min

TarragonaL'any 2007 es van dur a terme unes intenses prospeccions geofísiques a la catedral de Tarragona per poder documentar les evidències que el temple d'August, un important temple pagà construït al segle I dC per rendir culte a l'emperador estava sota la catedral. L'estiu passat es va fer una primera fase d'excavacions arqueològiques, aprofitant les obres que s'estan fent a la catedral, que van servir per constatar la conservació de la plataforma de fonamentació del temple just a sobre del que havia estat l'eix axial de la gran plaça romana de la ciutat i que va servir a l'època medieval com a eix de simetria de la catedral de Tarragona.

En les excavacions també es van detectar elements de la primitiva catedral visigòtica, els usos dels quals encara es desconeixen, que han centrat la segona fase d'excavacions que ha començat aquest mes de juliol per documentar possible evidències de l'ocupació tardoromana del temple en l'àrea del transsepte i l'absis. En aquestes noves prospeccions també es continuarà estudiant l'estructura del temple romà en les àrees de la cel·la, una aula sagrada on estava instal·lada l'estàtua de la divinitat, i la part posterior de l'edifici.

Els treballs s'han planificat en dos sectors, els sondejos a la nau central a trocar del presbiteri, un espai que està situat a l'eix axial de la catedral i del que hauria estat el temple romà, i els sondejos a l'absis aprofitant un sector on el paviment opus sectile medieval està afectat i pavimentat per un enllosat de pedra posterior. A la nau central es pretén conèixer les restes de fonamentació del temple d'August i comprovar l'existència de construccions i ocupacions de l'època visigòtica que ajudin a entendre el procés de transformació de la catedral entre els segles V i XII, quan s'inicia la construcció medieval.

Les primeres excavacions a la nau central han deixat a la vista les caixes sepulcrals d'alguns arquebisbes enterrats a la catedral de Tarragona que se sabien localitzades i que no contenen despulles, ja que aquetes van ser traslladades als anys seixanta al presbiteri actual. Els arqueòlegs, però, intueixen ja en aquests primers dies de treball que les caixes poden estar situades sobre part del temple romà. Pel que fa a l'absis, els primers sondejos mostren la rasa i la banqueta de fonamentació que es va utilitzar en la construcció d'aquest element a l'època medieval.

stats