Fotografia
Cultura 05/06/2012

El 'fulgurator', una càmera que projecta un no sobre el Papa

Els fotògrafs Santiago Sierra i Julius von Bismarck van retratar el pontífex a Madrid amb una càmera especial que dibuixava un no al seu costat. La projecció és imperceptible per a l'ull humà però es veu en les fotografies

Ara
1 min
Una de les imatges de la mostra 'No sobre el Papa', de Santiago Sierra i Julius Von Bismarck

BARCELONALa campanya de protesta per la visita del Papa a Madrid durant la Jornada de les Joventuts va deixar imatges per a la posteritat, com també va succeir durant la visita del pontífex a Barcelona per consagrar la Sagrada Família. Però altres mostres de crítica al màxim representant del catolicisme van passar desapercebudes. És el cas de la mostra de fotografies 'No proyectado sobre el Papa', dels fotògrafs Santiago Sierra i l'alemany Julius von Bismarck. Aquest últim és l'inventor del 'fulgurator', una càmera de 35 mil·límetres especial que aconsegueix projectar imatges quan el flaix d'una altra càmera es dispara. L'ull humà no distingeix les projeccions en directe, però aquestes sí que es veuen en la fotografia.

Aprofitant la peculiar eina de Von Bismarck, Santiago Sierra va estar present durant els actes de la Jornada de les Joventuts de Madrid, l'agost de l'any passat, i va fer fotografies en què un no es projecta sobre els assistents, algun policia i, en les imatges més polèmiques, al costat del papa Benet XVI. Ara l'exposició 'PhotoEspaña' recull dues de les fotografies del pontífex amb el no projectat durant els seus actes. Una manera encoberta de formar part de la crítica d'aquells dies, amb polèmica assegurada.

stats