OPINIÓ
Cultura 30/06/2011

El fet diferencial d'una empresa anomenada Focus

Santi Fondevila
2 min

El teatre a Barcelona no seria al mateix sense l'existència de la productora Focus, Serveis de l'espectacle, que celebra aquest any els 25 de la seva fundació (febrer de 1986). La particularitat d'aquesta empresa la trobem en les seves arrels. Contràriament al que el nom i la futura activitat han donat per descomptat, la raó social respon a la idea primigènia llatina de la paraula: el lloc on es cou, el centre on es cuina, un lloc real o imaginari en què està com reconcentrada alguna cosa amb tota la seva força i eficàcia, i des del qual es propaga o exerceix influència. El lloguer dels focus va venir després.

I encara que Daniel Martínez i Jordi González, fundadors, havien provat les taules amb la companyia d'aficionats Génesis, van decidir que hi havia altres maneres d'estar present al món teatral. I van baixar dels escenaris i es van posar corbata perquè calia promoure els serveis dels quals parlava el nom de l'empresa. Aquests es van centrar, bàsicament, a actuar com a agents de contractació d'actors i actrius, a lloguer d'escenaris i a muntar alguns esdeveniments per a empreses.

Aviat, però, es van ficar en la producció d'espectacles. I no els va anar malament. L'empresa es va desenvolupar seguint paràmetres d'equilibri entre les diferents activitats de manera que si les produccions no anaven gaire bé, l'empresa podia aguantar amb les altres activitats. I així van créixer.

Revisant la seva història és curiós veure com Focus va col·laborar en els seus inicis, i diverses vegades, en projectes que en principi tenen poc a veure amb una ambició merament empresarial. Van ser les coproduccions amb la Sala Beckett i la seva participació en el Sitges Teatre Internacional, un certamen que no tenia res a veure amb el món comercial. Potser sobta als estranys, però aquestes decisions responien a una voluntat artística que sempre ha impregnat l'empresa, que suposa el seu fet diferencial i que ha fructificat al final en un model únic de gestió de teatres a Barcelona amb directors artístics al capdavant i una orientació que assumeixi el risc de nous autors o de llenguatges postmoderns amb voluntat d'arribar a un públic ampli. Focus, l'empresa més important d'Espanya en les arts escèniques, és única per la seva estructura i manera de funcionar i perquè ha jugat un paper cabdal en la definició del territori del teatre a Barcelona.

stats