Cinema
Cultura 20/06/2011

El director Salomón Shang acusat de frau

El distribuidor Xavier Catafal l'acusa en una carta oberta a l'Institut de les Ciències i les Arts Cinematogràfiques d'acreditar 'recaptacions que no s'ajusten a la realitat' per tal d'embutxacar-se subvencions per valor de 1.796.966,30 euros.

Redacció
2 min
Salomón Shang

BarcelonaLa polèmica envolta de nou Salomón Shang, director i productor de cinema, expropietari dels cinemes Casablanca que dies abans de la darrera cerimònia dels Gaudí va ser acusat anònimament d'haver orquestrat una compra de vots per obtenir alguns dels premis. L'acadèmia va desestimar les acusacions, tot i anunciar una futura investigació, i Shang va declarar sentir-se "emprenyat" amb l'actual junta directiva.

Ara l'acusació és més seriosa. Xavier Catafal, propietari de la distribuïdora Isaan Entertainment ha enviat una carta a l'Institut de les ciències i les arts cinematogràfiques (ICAA) i els mitjans de comunicació assenyalant que els pressupostos i les recaptacions d'algunes obres, entre les quals les de Shang, "no s'ajustaven a la realitat". En virtut d'aquestes xifres, Producciones Kaplan, propietat de Salomón Shang, seria beneficiària d'ajudes per import de 1.796.966,30 euros, a repartir entre els quatre títols estrenats el 2010 per l'empresa de Shang: Asesino a sueldo, Cineclub, La llegenda de l'innombrable i Notes al Peu.

Catafal també assenyala que entre 2007 i 2009 Shang ha estrenat dotze títols, pels quals ha rebut 1.917.954 euros en concepte d'ajudes, i que mentre l'ICIC "no reconeix des de fa temps els seus pressupostos i no li concedeix cap ajuda", l'ICAA ha continuat aprovant la concessió d'ajudes. "La gran contradicció", afegeix amb ironia Cattafal, "és no haver-li concedit el premi nacional de cinematografia a Salomón Shang" per la seva contribució al cinema espanyol.

En la seva carta, Catafal recorda que l'exdirector general del ICAA, Ignasi Guardans, va manifestar al seu Twitter després del seu cessament que "algun dia s'haurien d'investigar les activitats industrials de Salomón Shang".

Catafal conclou la seva carta assenyalant altres beneficiaris d'ajudes sospitoses com la productora ABS, que "té l'habilitat d'obtenir recaptacions altíssimes amb coproduccions desconegudes pel gran públic, sense inversió publicitària i estrenant en dates de gran competència".

stats