Cinema
Cultura 06/09/2011

El documental català 'Hollywood talkies' es presenta a Venècia

Dirigit per Óscar Pérez i Mia de Ribot, el film explica la història d'un grup d'actors espanyols que van marxar fa 70 anys a Hollywood per convertir-se en estrelles

Redacció
2 min
Imatge del documental 'Hollywood talkies'

BarcelonaAvui s'ha projectat a la secció Orizzonti de la Mostra internacional de cinema de Venècia el documental català Hollywood talkies, un treball dirigit per Óscar Pérez i Mia De Ribot que explica com en els inicis del cinema sonor, un grup d'actors espanyols van marxar a fer les Amèriques per triomfar a Hollywood, que tot just començava a produir versions en espanyol de les seves pel·lícules. L'aventura, però, no va anar com ells esperaven, i tots van acabar caient en l'oblit. Segons declaracions a EFE, Pérez afirma que el film parla "d'aquell moment de la joventut en què et penses que tot és possible i no t'adones que ets a dalt de tot fins que comences a baixar. Fins aleshores no veus que ja no hi ha res més amunt, que l'únic camí que queda és desaparèixer", afegeix.

Tot i que no compta amb registres filmats de l'època, la cinta segueix la peripècia d'aquests actors a través d'una succesió de fotografies dels escenaris on va tenir lloc aquesta història. "Per nosaltres el punt de partida va ser adonar-nos que, després del viatge d'aquests espanyols, hi havia un altre viatge possible, que era el nostre, un viatge paral·lel a l'encontre d'aquests personatges", ha explicat Pérez. "En veure que la pel·lícula podia recórrer aquest camí, nosaltres vam emprendre el viatge", resumeix.

Els cineastes es van acabar identificant amb els personatges. "Sentim una gran tendresa per ells, sobretot a mesura que ens endinsem en la seva història, perquè van ser realment esclafats" confessa De Ribot. "Van pagar un peatge molt alt i, realment, no se'n van adonar", afegeix.

De Ribot i Pérez van portar a terme una llarga investigació per al documental, però tot plegat va sorgir a partir d'un episodi que explicava Luis Buñuel a la seva autobiografia. "Ens va semblar una anècdota curiosa, vam començar a investigar i llavors ens vam trobar amb aquests personatges, perduts en la història", diu Pérez.

Hollywood talkies és una producció de Lluís Miñarro, Oscar Pérez, TVC i la Universitat Pompeu Fabra.

stats