CINEMA
Cultura 17/01/2012

Un documental mostra les conseqüències de la invasió a l'Iraq a través d'una família

Fèlix Merino dirigeix 'La boda de la Rita: història d'una família iraquiana II', el segon documental català sobre l'Iraq envaït

Ara
1 min

BarcelonaLa boda de la Rita: història d'una família iraquiana II, el documental que Fèlix Merino ha presentat avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), relata la història de Pius Alibek. La cinta comença amb el casament de la Rita, la neboda gran de la família Alibek. Puis Alibeck, el pare, és un filòleg i restaurador iraquià d'ètnia assíria. Des del 1997 regenta el popular restaurant Mesopotàmia, especialitzat en cuina iraquiana, al carrer Verdi de Barcelona, i col·labora en el programa Els viatgers de la Gran Anaconda, de Catalunya Ràdio, on porta l'espai Paraules viatgeres. Durant les mobilitzacions contra la guerra de l'any 2003 es va convertir en un referent de la lluita per la pau i un any més tard va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.

Pius Alibeck és el pare d'una família de dotze germans, que viuen entre Bagdad, Barcelona i Londres. A través de la celebració que provocarà la visita dels seus familiars, es coneixen diferents aspectes de les conseqüències de la invasió a l'Iraq: la guerra, l'exili polític i l'esperança són aspectes que s'entrellacen en una història dura però, alhora, optimista.

La cinta ha representat dos anys i mig de feina i és la continuació del fins ara únic documental català que es va realitzar a l'Iraq envaït el 2004, El viaje de Mazín: la història d'una família iraquiana, que va tenir gran èxit de crítica i públic.

stats