Cinema
Cultura 02/09/2012

Un documental mostra el costat ocult de la dansa del ventre

Isabelle Lavigne i Stéphane Thibault van rodar a Egipte el film 'De nit, elles ballen', que s'estrenarà el 6 de setembre

Efe / Ara
2 min
'De nit, elles ballen'

BarcelonaEl costat ocult de la dansa del ventre, dels seus protagonistes i de l'entorn en el qual s'ofereix és el tema d'un documental que s'estrenarà el 6 de setembre i que la seva realitzadora, Isabelle Lavigne, ha qualificat com l'episodi més ric de la seva vida, encara que no li agradaria repetir-lo.

Lavigne ha dirigit 'De nit, elles ballen' ('La nuit, elles dansent') amb Stéphane Thibault. El film s'ha rodat en un barri de la capital egípcia amb protagonistes reals, no actrius. El documental, de 90 minuts de durada, s'estrenarà als cinemes Meliès de Barcelona i es projectarà durant tot el mes en una trentena de cinemes i centres cívics de Catalunya i Balears, programat dins del cicle 'El documental del mes', que porta a terme des del 2005 la productora catalana Paral·lel 40.

'De nit, elles ballen' va ser considerada la millor pel·lícula en la passada edició del DocsBarcelona i va obtenir el premi especial del jurat del Hot Docs canadenc. Ara s'estrena en versió original en àrab, subtitulada en català i castellà.

Rodat el 2010, en el documental apareixen quatre dones que formen un clan femení que treballa en la dansa del ventre al Caire i que es mouen segures, valentes i soles al mig de la nit, masculina, fosca i molt sovint perillosa. Reda és la mare i matriarca, divorciada i vídua del seu segon marit, encarregada de mantenir la família i el negoci, a vegades amb mà esquerra, però gairebé sempre amb mà de ferro. Són dones passionals que discuteixen teatralment en un apartament minúscul i que ballen lleugeres de roba en casaments i celebracions privades per a homes.

Reda va anar a Canes, diu Lavigne, amb motiu de la projecció del documental en el qual ella és la principal protagonista i es "va desenvolupar bé entre el glamur de lluentons i la frivolitat d'un festival d'aquesta envergadura". La directora de Mont-real recorda que el documental va ser rodat al barri popular d'Ain Shams i que recull com l'art de la dansa del ventre es transmet de mares a filles des de temps remots. Lavigne explica que han recreat el dia a dia d'aquestes dones en un rodatge que ha constituït "una aventura delirant, boja i màgica". "És un episodi de la meva vida extraordinàriament ric però que mai voldria reviure", diu la directora.

El documental es va presentar a Egipte la primavera passada sense que ho sabés la cineasta, que per això no va poder acudir a l'estrena. Les protagonistes són la matriarca, Reda; la filla més jove, Hind, que està enamorada d'un home casat i que és la que porta l'escàndol a la família; Amira, la filla gran, que posa a prova els nervis dels clients amb la seva falta de puntualitat, i Bossy, la mitjana i bona noia.

El Documental del Mes és una iniciativa de la productora Paral·lel 40, nascuda el 2004 en el marc del projecte europeu CinemaNet Europe, xarxa de cinema digital europeu subvencionat pel programa Media de la Unió Europea. El desenvolupament des de 2007 és responsabilitat exclusiva de Paral·lel 40.

stats