Cultura 25/06/2012

Els joves dramatugs catalans fan el salt a la Sala Gran del TNC

Sergi Belbel, el director artístic del teatre, ha presentat aquest dilluns al migdia la pròxima temporada del teatre de les Glòries. Els dramaturgs Albert Espinosa, Jordi Casanovas, Pere Riera, Marc Rosich faran el salt a la Sala Gran

Ara
3 min

BarcelonaAquest dilluns al migdia Sergi Belbel, el director artístic del Teatre Nacional de Catalunya s'ha trat una espina. El 1997, quan va assistir a una representació de 'L'auca del senyor Esteve', va pensar que un escenari tan gran era a l vegada un repte i un oceà de possibilitats. Com a dramaturg, però, va pensar que mai arribaria a veure l'obra d'un dramaturg català viu en aquella sala. Aleshores, va pensar, mancava preparació i ambició. Quinze anys després, la dramatúrgia catalana ha fet un salt exponencial i les obres dels joves dramaturgs catalans no tenen res a envejar als seus col·legues britànics, francesos i italians. Per emfatitzar encara més aquest bon moment, Belbel ha invertit la tendència de la distribució de les sales del TNC en la seva darrera temporada com a director artístic del teatre. Enguany, els clàssics es veuran a la Sala Petita, i els joves dramaturgs prendran la Sala Gran.

Us destaquem 10 de les 17 obres de la pròxima temporada del TNC:

1. 'La Bête'. El mateix Belbel dirigeix aquest text del nord-americà David Hirson. Anna Lizaran, Jordi Boixaderas i Abel Folk encapçalen el repartiment d'aquest homenatge als actor i al teatre. A la Sala Gran.

2.'Els nostres tigres beuen llet'. Albert Espinosa està finalitzant la segona temporada de 'Polseres vermelles' i té previst marxar als Estats Units per treballar amb Steven Spielberg. I encara ha tingut temps d'enllestir un nou text sobre una família que amaga molts secrets. A la Sala Gran.

3.'Una història catalana'. El TNC recupera l'èxit de Jordi Casanovas de la temporada passada, que es reposarà amb l'escriptura de la segona part polida i amb una sorpresa per als espectadors: acabaran la funció damunt l'escenari. A la Sala Gran.

4.'La dona vinguda del futur'. Marc Rosich torna al TNC. No ho fa com a adaptador d'èxit, sinó com a autor d'un musical amb Guille Milkyway i protagonitzat per Beth Rodergas. A la Sala Gran.

5. 'Barcelona'. El dia dels bombardejos sobre Barcelona durant la Guerra Civil, el 17 de març de 1937, és l'escenari de 'Barcelona', de Pere Riera, una nova mirada sobre els efectes de la Guerra Civil a la capital catalana. La protagonitzaran Emma Vilarasau i Míriam Iscla. A la Sala Gran.

6. 'Ball de titelles'. Ramon Simó dirigirà aquest clàssic poc conegut de Ramon Vinyes, "el sabio catalán' de 'Cien años de soledad'. L'acció transcorre en un bordell quan, una nit de Nadalm hi cau un àngel... A la Sala Petita.

7. 'Quan despertem entre els morts'. Ferran Madico es posa al capdavant del darrer text d'Henrik Ibsen, una altra reflexió sobre els lligams entre l'art i la vida encarnada en un escultor, la seva dona i una model amb què va treballar. A la Sala Petita.

8. 'Llibertat'. Un altre clàssic. El Rusiñol menys conegut –parla del racisme– puja a l'escenari de la Sala Petita de la mà de Josep Maria Mestres. A la Sala Petita.

9.'Donka. Una carta a Txèkov'. Un espectacle de circ de Daniele Finzi Pasca, un dels renovadors de les arts del circ a Itàlia. Ha col·laborat amb el Cirque du Soleil a 'Corteo', i ara s'endinsa en l'univers de l'escriptor rus. A la Sala Tallers.

10.'Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach'. El nou muntatge de Nao Albet i Marcel Borrà té el títol en castellà, però el text està escrit en català. El títol fa referència a un indret on dos joves passen algunes hores de la seva vida, i amaga una sopresa que Bebel no va voler revelar.

stats