LES ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 27/04/2012

El 'dream team' superheroic

Els herois més poderosos del món fan pinya. Los vengadores consolida la traducció cinematogràfica de l'univers Marvel a la pantalla. És el blockbuster més espectacular que pot oferir Hollywood avui dia.

Xavi Serra
2 min
El 'dream team' superheroic

BARCELONA.El 2008 una escena de trenta segons amagada al final dels crèdits d' Iron man va provocar una salivera incontenible a tots els fans dels còmics de superherois. Es tractava d'una conversa entre Tony Stark, protagonista del film, i Nick Fuy, director d'una agència de seguretat del govern, al final de la qual es pronunciaven les paraules màgiques: Los vengadores .

Aquesta conversa anticipava una pel·lícula que encara no existia i, de retruc, invocava una qualitat dels còmics absent en totes les anteriors adaptacions cinematogràfiques del gènere: l'existència d'un univers comú a tots els superherois de la factoria Marvel, un territori de ficció on s'entrecreuen els camins dels personatges, i les accions d'uns repercuteixen en els altres. El concepte, progressivament desenvolupat a L'increïble Hulk (2008), Iron man 2 (2010), Thor (2011) i Capità Amèrica: El primer venjador (2011), esclata definitivament a Los vengadores , que avui arriba a les pantalles, és el punt de trobada de totes les anteriors i la culminació del projecte més ambiciós que s'ha ordit a Hollywood en els últims anys.

L'origen d'aquests Crosby, Stills, Nash & Young de la vinyeta cal buscar-lo en el còmic que els inevitables Stan Lee i Jack Kirby van publicar el 1963 en resposta al supergrup que formaven Superman, Batman i Wonder Woman a l'editorial D.C., La lliga de la justícia . En relació amb el còmic original, la versió cinematogràfica de Los vengadores es permet llicències a dojo, però conserva l'enemic del primer exemplar de la col·lecció, Loki, el pèrfid germà de Thor.

La missió que ara els uneix és combatre l'intent de Loki de conquerir la Terra amb l'ajuda d'un exèrcit alienígena. Comptaran, això sí, amb la supervisió de Nick Fury i una alineació de gala: Iron Man, Hulk, Thor, La Vídua Negra, Ull de Falcó i el Capità Amèrica.

Hulk canvia de cara

Amb l'excepció d'Edward Norton, que no es va posar d'acord amb els productors i és substituït com a Hulk per Mark Ruffalo, a Los vengadores hi repeteixen tots els actors dels films anteriors, ja siguin estrelles com Scarlett Johanson i Robert Downey Jr. o figures en auge com Jeremy Renner, Chris Hemsworth i Chris Evans.

D'aquest esforç conjunt per dissenyar el blockbuster definitiu -evidentment, en 3D- en resulta un destil·lat mainstream de cinema espectacle que ha de servir principalment com a entreteniment de luxe, metrallant l'espectador amb tota l'artilleria que Hollywood té avui dia: acció, glamur, enginy i, esclar, màrqueting.

stats