Cultura 03/09/2012

La restauradora de l'eccehomo de Borja: "La nova capa no té cap valor, però hi ha molta gent friqui"

L'empresa encarregada de la restauració estudia recuperar l'original i es planteja conservar la versió de l'àvia. Cecilia Giménez ha tornat a demanar disculpes a RAC1: "El que vaig fer va ser tacar-lo, com solem fer, però vaig haver de marxar"

Ara / Efe
2 min
L'abans i el després de l''Ecce Homo' de Borja / EFE

BarcelonaL'empresa encarregada de restaurar l'eccehomo de l'església del Santuari de la Misericòrdia de Borja (Saragossa) "destrossat" per una àvia ja té "un esborrany de l'informe" i ja l'ha lliurat al patronat de la Fundació Sancti Spiritus, que en coordina les tasques de recuperació.

El patronat haurà de decidir si es recupera l'obra original o si també prova de recuperar la pintura de Cecilia Giménez, l'àvia que el va intentar restaurar i que no se'n va sortir. La imatge del treball ha donat la volta el món, i el santuari, que normalment rebia una desena de visites al dia, ara en rep centenars.

Encarnación Ripollés, una de les restauradores de l'empresa Albarium, ha dit que serà el patronat qui decideixi "què fer amb la pintura". Divendres era optimista sobre la possibilitat d'"extreure" la pintura al fresc feta per l'àvia i col·locar-la en un suport. L'informe tècnic ha de determinar l'estat de conservació de la pintura original, el suport –una paret de l'església molt castigada per les humitats–, el tractament proposat, les dades tècniques, els materials a utilitzar i el procediment a seguir.

Segons l'experta, aquest cas és una excepció. Quan hi ha una pintura al damunt sense cap valor, s'elimina i es restitueix l'original. Encaranción Ripollés ha admès, però, en declaracions a RAC1 que "hi ha molta gent friqui" i que "si això suposa un ganxo per a la zona, benvingut sigui". La restauradora ha admès que la nova capa "no té cap valor". "No sé què passarà, hi ha molta pressió, no té cap sentit el que està passant", ha conclòs. Diverses iniciatives han reclamat a la xarxa preservar la nova versió de l'eccehomo de Borja.

Mentrestant, Cecilia Giménez, la dona que va intentar restaurar l'eccehomo, també en declaracions a RAC1, ha tornat a demanar disculpes: "Això ara em ve de cop i ho sento. Ho sento perquè no he volgut fer res mal fet". "Vaig intentar arreglar-lo com ho he arreglat tantes vegades. Aquest últim cop estava molt danyat i el que vaig fer va ser tacar-lo, com solem fer. Però vaig haver de marxar i quan vaig tornar ja s'havia muntat tot l'enrenou". La dona reconeix que l'eccehomo no ha quedat bé: "La gent em diu que està malament i jo ho reconec i ho entenc, no està bé".

stats