LECTURA
Cultura 06/10/2011

Els editors desconfien d'un llibre digital que no arrenca

Els editors estan cansats de sentir a parlar d'un llibre digital que significa menys de l'1% de la facturació i que diuen que no arrenca per la crisi. Els llibreters resisteixen la crisi, però venen un 6,2% menys.

Miquel Codolar
2 min
La fira Liber, que enguany es fa a Madrid, compta amb Romania com a país convidat i ha dedicat un espai al llibre digital.

Madrid.No els agrada la pregunta. Quan senten a parlar dels llibres digitals, no saben on posar-se. "Fa cinc anys que aguanto que em diguin que serà el regal de Nadal", va queixar-se ahir Antoni Comas, de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya. L'editor Lluís Pagès lamentava que es venen molt poc, però afegia que cal estar preparats per quan la gent en demani. "Hi has de ser per no ser un dinosaure", explicava un portaveu del Gremi d'Editors de Catalunya, que afegia que tot i que les inversions no donen resultat, han servit als editors per preparar-se per quan el llibre digital desperti. Tot i això, "durant molt de temps" els beneficis els donarà el paper.

El futur del sector s'escriu fins divendres als taulells de la fira Liber, que aquest any es fa a Madrid, amb 443 empreses de 21 països. Després de tant de temps sentint a parlar d'un futur que no arriba, als editors els costa mullar-se. Només ho va fer el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Jordi Ferré, després de mostrar-se convençut que el llibre digital ha arribat per consolidar-se i d'argumentar que la crisi n'ha frenat fins ara el creixement. "Si bé va més lent del que tots esperàvem, entre 3 i 5 anys veurem una realitat diferent". Ferré va alertar, però, que potser no serà la realitat que s'espera, perquè hi ha formats que ja han quedat obsolets i "ja hi ha més iPads que e-readers perquè els primers permeten la connectivitat, el color i els enllaços...".

Els editors no tenen por del llibre electrònic, sinó de fer previsions. El que sí que els preocupa és la pirateria. Que es venguin aparells per llegir els llibres digitals no és garantia de res. Després hi ha qui es baixa els llibres d'internet. "Nosaltres venem la màquina, l'ús que després en faci el comprador ens és igual", explica Alession Angeli, de BQ, una empresa que ven aquests aparells "com xurros". Es queixa de l'IVA, que és superior per a aquests suports que per als de paper, i que Rubalcaba va dir que vol igualar al 4%. Per Ferré, s'ha de canviar la mentalitat del "tot gratis" perquè la gent doni valor a la cultura. Es queixa que el govern espanyol no s'hi impliqui prou. "Hi podria fer alguna cosa perquè té totes les armes per penalitzar els que pirategen, és ell qui els pot empaitar".

Els llibreters van fent. La patronal Cegal va presentar ahir un informe del segon quatrimestre, on Catalunya lidera les vendes de l'Estat amb un 21,7%. L'any passat les vendes van caure un 6,2%. Pel president de l'entitat, Fernando Valverde, el fenomen dels llibres digitals "encara és ciència-ficció". El futur triga a arribar.

stats