Cultura 17/07/2012

Un espectacle per piratejar

L.s.
2 min
Alfonso Vilallonga ofereix el seu repertori en un cabaret perquè qui vulgui li copiï.

BARCELONA.El títol de l'espectacle és imperatiu: Piratéame, baby . Alfonso Vilallonga està convençut que "si et pirategen pots estar content perquè vol dir que vens". Que no et pirategin és pitjor. Per això el xou que presentarà al Teatre Lliure l'ofereix "amb imprudent generositat" a qui el vulgui copiar, conscient que l'estil Vilallonga és inimitable. I recita un fragment del primer tema amb un xiuxiueig: " Duplícame, multiplícame, repárteme en cachitos para tus amigos. Fotocópiame, bájame de la red, tuéstame, hazme a añicos, repárteme entre trozicos". "Això de la pirateria em sembla hipòcrita. Als autors ens treuen diners per lluitar contra la pirateria. Però com ho fan? Si la pirateria l'ha creat la indústria! I penso que està bé", diu.

A l'espectacle, acompanyat del quartet habitual (els multiinstrumentistes Roman Gottwald, Pau Figueres, Pep Pasqual i Jordi Gaspar), el cantant interpretarà temes del nou disc que prepara després del Libérame (2009) i el farcirà amb clàssics en totes les llengües que coneix. El tema sempre són les fases de l'amor: l'enamorament, el desamor, la mala llet i la tergiversació. La ironia, la tendresa i el romanticisme burleta són el seu segell.

Vilallonga va fugir de la baronia aristocràtica de la seva família -pel camí va perdre el de del seu cognom- i va forjar la seva carrera musical als Estats Units de la mà de Brel, Piaf, Gershwin i Cole Porter. Cantautor i compositor, de mica en mica va amanir els espectacles amb repertori propi i esquetxos crítics amb la política exterior del país. Va tornar a posar els peus a Barcelona el 1993 i va presentar nou disc dos anys més tard, el Bugui del conformist : era el primer en castellà i el va presentar al Festival Grec.

L'escenari teatral és el seu lloc natural, i el seu gènere el cabaret: afirma que pot estar sense compondre, però no pot estar allunyat de l'escenari. Malgrat això, ha passat mesos hibernant, component bandes sonores. Va estrenar-se amb el primer film d'Isabel Coixet i té al seu currículum Princesas de Fernando León de Aranoa o Transsiberian de Brad Anderson. També va crear la música del musical Aloma de Dagoll Dagom.

stats