Cinema
Cultura 11/07/2012

Els estudis Cinecittà en perill per culpa de l'especulació

El ministeri de Cultura italià vol vendre l'espai on van rodar Fellini, Visconti i més recentment Scorsese per fer-hi un centre d'oci. Cineastes francesos com Michel Hazanavicius i Costa-Gavras promouen un manifest perquè hi intervinguin les autoritats europees

Ara
2 min
La seu de Cinecittà a Roma

BarcelonaEls famosos estudis cinematogràfics italians Cinecittà es troben en perill de desaparició per culpa de l'especulació, ja que el ministeri de Béns Culturals d'Itàlia té previst vendre l'espai en desús, que es reconvertiria en un centre d'oci. Per això, a través d'internet, un grup de cineastes francesos busquen que les autoritats europees actuïn "ràpidament i amb responsabilitat" per protegir els famosos estudis de Roma. La petició, promoguda per la societat francesa d'Autors, Directors i Productors, compta amb firmes rellevants com les dels directors Michel Hazanavicius ('The Artist'), Constantinos Costa-Gavras ('Music box') o Éric Toledano ('Intocable').

Al manifest es pregunten si cal "destruir aquest lloc inseparable del cine de Fellini, Visconti, Comencini o Lattuada, entre d'altres, per construir-hi una sala de 'fitness'". Claude Lelouch ('Un homme et une femme') ha afegit que "ni Berlusconi s'havia atrevit a aprimar l'economia de l'estat a costa del patrimoni i de la cultura".

La petició dels cineastes francesos a escala europea arriba després que l'Associació Nacional d'Autors Cinematogràfics italians escrigués al president de la República Italiana, Giorgio Napolitano, i al primer ministre, Mario Monti, per demanar-los de tutelar ells els estudis, perquè tornin a ser una important seu del cinema italià i mundial. Segons 'La Repubblica', entre els firmants del manifest 'Salvar Cinecittà' hi ha prestigiosos directors italians com Giuseppe Tornatore ('Cinema Paradiso'), Bernardo Bertolucci ('L'últim emperador') i Ettore Scola ('Una jornada particular'). I compta també amb signatures de noms rellevants del món del cinema a nivell mundial com Vanessa Redgrave o Ken Loach.

Durant cinc dies els estudis cinematogràfics han estat "ocupats" pels treballadors, que han fet una vaga, com informa també 'La Repubblica'.

stats