LES ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 11/05/2012

La família Monster de Burton

Tim Burton torna a formar tàndem amb Johnny Depp a Sombras tenebrosas. El film, que s'estrena avui, adapta un culebró de culte barrejant sense pudor la tragèdia romàntica i la comèdia paròdica.

Xavi Serra
3 min
La família Monster de Burton

BARCELONA.Tim Burton va començar la seva carrera el 1982 amb el curt animat Vincent , un poema d'amor dedicat al gran actor Vincent Price. El protagonista era un nen de 7 anys amb una fixació per l'actor i per l'horror gòtic, una versió exagerada del mateix Burton.

No és estrany que el director s'engresqués de seguida amb la proposta que Johnny Depp li va fer el 2007, durant el rodatge de Sweeney Todd , de fer una adaptació al cinema de la sèrie de culte Dark shadows , l'obsessió infantil de Depp i de la qual Burton també era fan. El projecte portava tatuat el nom del director de Sleepy Hollow . Al cap i a la fi, bona part del cinema de Burton s'alimenta del reciclatge en present de les fílies de l'adolescent que va ser: del cinema trash d'Ed Wood a la col·lecció de cromos Mars Attacks!.

La sèrie en qüestió era un culebró -rodat en directe!- dels anys 60 que, després de sis mesos en antena, va començar a introduir elements sobrenaturals en la trama: fantasmes, bruixes, homes llop, viatges en el temps... Hi destacava un personatge que es va acabar convertint en el protagonista, Barnabas Collins, un vampir del segle XVII que s'integra en la família dels seus descendents vius, els Collins. "El que feia únic el personatge és que era un vampir a desgrat, de la mateixa manera que molts dels personatges de Vincent Price acostumen a ser ànimes torturades", ha assenyalat Burton. Dark shadows es va convertir en un referent de la televisió de l'època i va alimentar la imaginació de la canalla durant els més de 1.200 episodis que es van emetre del 1966 al 1971.

L'homenatge a la sèrie que fa Burton pren com a protagonista i conductor de la història Barnabas Collins (Johnny Depp), que en un pròleg pujat de dramatisme ens relata els seus orígens i el tràgic triangle romàntic amb el seu gran amor i una minyona, en realitat una bruixa que el maleeix. La història salta llavors al 1972, quan Barnabas, convertit ja en vampir, s'allibera de la tomba on ha passat dos segles i es reincorpora a la vida familiar dels Collins, decidit a recuperar per a la família l'esplendor que ha perdut en els últims temps.

Entre la tragèdia i la paròdia

Malgrat els referents i l'imaginari, Sombras tenebrosas no és un film d'horror en el sentit estricte, com no ho és cap títol del seu director. És un fulletó exagerat i melodramàtic, tocat per un humor de tall paròdic i alhora travessat per una veta tràgica, una combinació que no sempre funciona bé a la pantalla. Burton es pren la història seriosament fins a un punt determinat. Més enllà, qualsevol excusa és bona per treure suc del xoc cultural que experimenta un vampir del segle XVIII als Estats Units dels 70, envoltat de hippies , drogues i rock'n'roll.

Burton torna a reunir la seva troupe d'habituals, començant per un Johnny Depp que va per la vuitena col·laboració amb el director. Repeteixen també l'esposa del director -i fixa dels càstings des del 2001- Helena Bonham-Carter, el músic Danny Elfman i el dissenyador Rick Heinrichs, amb qui havia treballat ja en l'època de Disney. Una família Monster ben avinguda que dóna entrada a parents pròxims com Christopher Lee i Alice Cooper, dos mites del terror -i en el cas de Cooper també del rock- que protagonitzen cameos a Sombras tenebrosas .

De tan plena com és d'elements burtonians, de referents còmplices i d'un imaginari marca de la casa a cavall del gòtic i el kitsch , la pel·lícula esdevé al final més un homenatge a l'univers del director que a la sèrie televisiva. Enrocat en un búnquer creatiu, a Tim Burton no li faria cap mal oxigenar el seu cinema i alleugerir-lo d'endogàmia.

stats