POLÍTICA
Cultura 03/08/2011

Mascarell no descarta que l'arxiu Centelles torni a Catalunya

El conseller de Cultura creu que alguns fons comprats per l'Estat han de tornar "al seu lloc natural d'expressió cultural". També diu que Catalunya necessita un PSC sense dubtes sobre la seva catalanitat

Agències
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, encara confia que l'arxiu Centelles i l'arxiu de Carme Balcells puguin tornar a Catalunya, "al seu lloc natural d'expressió cultural". Mascarell ho justifica amb el fet que l'Estat ha comprat aquests arxius amb diners de tots els ciutadans i, per això, no descarta que s'arribin a nous acords.

En aquest sentit, Mascarell ha explicat que té relació amb la família Centelles, i confia que se superaran els malentesos que hi va haver entre la família i la Generalitat l'última legislatura.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mascarell aposta per la creació del Centre Nacional de Fotografia, i està a l'espera de la conclusió del grup d'experts que treballa en aquesta línia. Troba que a Catalunya hi ha "una enorme riquesa" en el món de la fotografia durant el segle XX i que moltes famílies estan disposades a cedir els arxius particulars per posar-los a disposició del públic.

Durant l'entrevista, Mascarell també s'ha mostrat optimista amb el futur reglament del cinema que elabora el departament, i assegura que la poca demanda de films doblats al català que va destapar l'última onada del Baròmetre de la Comunicació és una manca de consum i d'oferta.

Mascarell ha tornat a recalcar la voluntat de diàleg amb majors i exhibidors perquè el reglament sigui totalment aplicable. Per Mascarell encara hi ha temps de marge per redactar un text que es van trobar per fer, un cop van arribar a la conselleria.

D'altra banda, Mascarell ha volgut posar en relleu que s'ha tornat a doblar en català els darrers mesos, després d'una aturada de les majors, i ha lamentat les últimes dades del Baròmetre de la Comunicació, que reconeixien un poc interès del públic en el doblatge en català. Per Mascarell és una manca de consum i d'hàbits com a resultat de la poca oferta que hi ha hagut fins ara.

La catalanitat del PSC

L'exmilitant socialista i actual conseller de Cultura del govern de CiU creu que Catalunya necessita un PSC "ben orientat, que no tingui dubtes sobre la seva catalanitat". Segons el parer de Mascarell, el PSC tampoc hauria de tenir dubtes sobre "la necessitat de reinventar la socialdemocràcia". Mascarell va ser conseller de Cultura del tripartit per poc temps, en representació del PSC, i segueix "amb molt d'interès" el debat que s'està produint en el seu partit anterior, però assegura que s'ho mira "des de fora; no sóc militant".

stats