Cultura 11/04/2011

Els fills prodigi de l'Escac

2 min
Els fills prodigi de l'Escac

Mar Coll

El debut més esperançador del cinema català dels últims anys porta la seva firma. Abans de Pa negre , els Gaudí i els Goya ja es van posar d'acord per reconèixer en paral·lel la vàlua de Tres dies amb la família , una subtil i precisa radiografia d'una família burgesa en què els retrets sords i els silencis agafen el protagonisme durant els tres dies que segueixen la mort de l'avi. Coll, que va escriure el guió amb 23 anys, ja n'està preparant un de nou, però no té pressa per dirigir-lo.

Javier Ruiz

Muntador amb experiència ( Bosque de sombras , Parque vía ) i director d'un dels curts més simpàtics de l'escola ( Treitum ), el seu debut en el llargmetratge s'aparta de la línia més habitual dels joves cadells de l'Escac. Spanish movie (2009) és una pel·lícula d'evident vocació comercial, però Ruiz la dirigeix amb el delicat equilibri de ritme i de to necessari per sortir ben parat de l'agosarada aposta de fer una spoof movie a l'espanyola.

J.A. Bayona

El golden boy de l'Escac. L'èxit d' El orfanato (2006) va superar els càlculs més optimistes, però no s'escapa a la lògica del seu instint cinematogràfic. Bayona és, juntament amb Rodrigo Cortés, el talent més destacat que ha sorgit a l'Estat en els últims anys en el marc del cinema de vocació comercial. Ara està preparant la segona pel·lícula, Lo imposible , un drama amb actors de primera fila (Naomi Watts i Ewan McGregor) amb el tsunami de Tailàndia com a teló de fons.

Roser Aguilar

El seu debut, Lo mejor de mí , és un drama amb la sensibilitat a flor de pell i algunes seqüències amb força atreviment en la posada en escena. Pertany a la primera promoció de l'Escac, igual que Bayona i Guillem Morales, i ja va cridar l'atenció amb el curtmetratge de final de carrera, La última Polaroid (2007). Aguilar té ara mateix dos projectes sobre la taula, un telefilm i un llargmetratge, però mentre no es concreten continua fent classes a l'escola on va estudiar.

Edu Grau

Se'l rifen. El director de fotografia de Buried, A single man i Finisterrae ha encadenat una ratxa de pel·lícules que l'han situat a l'aparador internacional i l'han portat a encarregar-se de la fotografia de l'últim clip de Lady Gaga, Born this way . El seu últim treball, encara inèdit, és el debut d'un amic i company d'escola: Animals , de Marçal Forés, protagonitzada per Martin Freeman, el Bilbo d' El hobbit que prepara Peter Jackson.

stats