Fotografia
Cultura 24/10/2011

Les fotografies 'vintage' de l'espai, a subhasta

La casa Bloomsbury de Londres posa a la venda el 3 de novembre 280 fotografies de les primeres expedicions espacials, fetes pels propis astronautes

Ara
1 min
Ed White fa el primer passeig espacial el 1965, dins de la missió Gemini 4

BarcelonaLes fotografies dels primers astronautes i expedicions a l'espai surten a subhasta aquest novembre a la casa Bloomsbury de Londres. Serà la primera subhasta de fotografies de l'espai vintage al Regne Unit, com recull The Guardian.

"Estem molt emocionats", ha explicat Sarah Wheeler, experta en fotografia de Bloomsbury. "Oferim 'artefactes' històrics, fotografies curioses, icòniques i vintage fetes pels mateixos astronautes i impreses en el seu retorn a la Terra, imatges molt diferents a les imatges actuals per descàrrega". Les imatges han esdevingut famoses i han adquirit un valor artístic que sobrepassa el científic.

Es tracta d'una col·lecció de 280 fotografies, valorades entre els 230 i els 11.500 euros, que el col·leccionista francès Victor Martin-Malburet ha anat recopilant durant anys. Els astronautes utilitzaven càmeres Hasselblad fetes a Suècia, que incorporaven un disparador més gran de l'habitual; entre les fotografies destaquen les del passeig espacial d'Ed White el 1965, dins de la missió Gemini 4 i que van ser fetes pel seu company astronauta James McDivitt. Un portaveu de Bloomsbury ha remarcat que les imatges "estan molt ben fetes tenint en compte que [l'astronauta] no podia emmarcar la imatge".

La subhasta inclou les de la primera visió de la Terra des de la Lluna o les de la missió Apol·lo 11 i l'arribada de l'home a la lluna. Hi ha poques de Neil Armstrong, que sovint estava darrere l'objectiu; a la venda no hi faltarà la famosa fotografia d'Aldrin, en què Armstrong apareix reflectit a l'escafandre del seu company.

La subhasta de fotografies tindrà lloc el 3 de novembre a Londres.

stats