Cinema
Cultura 29/02/2016

La gala dels Oscars 2016 en 10 moments (i 8 vídeos)

La derrota de Stallone, l'actuació emotiva de Lady Gaga i el monòleg incendiari de Chris Rock seran alguns dels moments més recordats

Xavi Serra
3 min

Barcelona1. Chris Rock s'encén

"És racista Hollywood? I tant que ho és!". Chris Rock no es va mossegar la llengua en el seu monòleg inicial ni la resta de la nit, farcida de dards tan verinosos i divertits com plens de sentit comú. Es va riure dels instigadors de la polèmica, dels executius de Hollywood ("No contracten negres... I mira que són la gent més liberal del món!") i va llançar una proclama ben clara: "Volem les mateixes oportunitats que els blancs".

2. Els monologuistes surten a escena

Chris Rock va cridar dos dels seus col·legues monologuistes, Sarah Silverman i Louie C.K. per fer de presentadors, i tots dos van estar sensacionals. Silverman, que presentava la cançó original de 'Spectre', va bromejar sobre les qualitats de James Bond com a amant. "41 de les 58 dones amb qui se n'ha anat al llit a les pel·lícules l'han intentat matar després. No és un bon senyal".

3. DiCaprio, per fi

A la cinquena va la vençuda. L'actor es va endur l'anhelat Oscar que portava dècades cobejant. El seu discurs va ser tan perfecte que semblava assajat: ni es va posar nerviós ni es va descuidar cap agraïment. I com porta fent tota la temporada de premis, va incloure un missatge ecologista en clau d'alerta sobre el perill del canvi climàtic.

4. Robots galàctics als Oscars

Els robots de Star Wars

Una de les sorpreses de la nit va ser l'aparició a l'escenari de l'alineació robòtica de gala de la saga 'Star Wars': BB-8, R2-D2 i C-3PO, que va portar la veu cantant –inevitablement–, va felicitar el mestre John Williams per la seva 50a nominació i va comparar el seu aspecte amb el de l'estatueta dels Oscars.

5. Lady Gaga i els supervivents

No totes les reivindicacions de la gala van ser racials. El vicepresident dels EUA, Joe Bidden, va presentar l'actuació d'una Lady Gaga melodramàtica i passada d'intensitat que va interpretar al piano 'Till it happens to you', que denuncia el silenci sobre les agressions sexuals que tenen lloc a les universitats americanes. Al final, un grup de víctimes amb la paraula 'supervivent' escrita al braç van pujar a l'escenari i van fer plorar el públic.

6. Orgull gai de Sam Smith

Que el cantant britànic Sam Smith és gai no és cap secret. Però aquesta matinada ha aprofitat la seva victòria als Oscars –amb la cançó 'Writing's on the wall', de l'últim Bond– per recordar-ho als espectadors. "He llegit que no han donat mai un Oscar a una persona obertament gai. Doncs bé, jo ho sóc, i vull dedicar el premi a la comunitat LGBT".

7. Sylvester Stallone

El realitzador dels Oscars va tenir pietat i no ens va oferir la cara de Sylvester Stallone quan Mark Rylance li va prendre inesperadament l'Oscar al millor secundari, que semblava cantat. Pocs minuts després, el seu amic Arnold Schwarzenegger li dedicava un vídeo des del seu Instagram: "Per ami ets el millor, no importa el que diguin".

8. Justícia amb Morricone

Ennio Morricone rep l'Oscar a millor banda original per 'Los odiosos ocho'

Els Oscars li devien un Oscar al gran Ennio Morricone, de 87 anys, que només n'havia guanyat un d'honorífic. El gran compositor italià el va rebre emocionat, però potser el moment més bonic va ser quan, en sentir el seu nom, ell i John Williams, també nominat, es van fer una forta abraçada.

9. Iñárritu fa història

El director mexicà Alejandro G. Iñárritu va fer història amb el segon Oscar consecutiu com a director empatant en l'estadística amb cineastes tan importants com Joseph L. Mankiewicz i John Ford. Com l'any passat, va entonar un missatge contra els prejudicis racials: "Soc molt afortunat de ser aquí, però n'hi ha que no tenen la mateixa sort. Tant de bo el color de la pell sigui algun dia tan irrellevant com la longitud dels cabells".

10. El missatge de 'Spotlight' al Papa

"Papa Francesc, és l'hora de protegir els nens i de restaurar la fe". El productor de 'Spotlight' va enviar aquest missatge al Papa en rebre l'Oscar a la millor pel·lícula pel drama periodístic que denuncia el silenci de l'Església davant els abusos a menors dels sacerdots. L'èxit de 'Spotlight' va trencar la ratxa final d''El renacido', que es perfilava com a triomfador absolut. Va valdre la pena només per veure un dels seus actors, Michael Keaton, pujar eufòric a l'escenari: és el segon any consecutiu que guanya l'Oscar a la millor pel·lícula, per cert.

stats