Cultura 13/02/2013

Els galeristes catalans redueixen els estands a ARCO 2013 entre un 20% i un 50% per l'elevat preu del metre quadrat

Adverteixen que la seva participació perilla si l'organització no adapta el model de la fira al context econòmic actual

Acn
3 min
A Arco 2013 hi participen 11 galeries catalanes / ACN

MadridEl context econòmic actual i la rigidesa de les condicions per exposar a ARCO han obligat la majoria dels 11 galeristes catalans que hi participen a reduir els seus espais d'exposició entre un 20% i un 50% respecte a l'edició de l'any passat. Les principals galeries catalanes, com Joan Prats, Senda o Miguel Marcos, demanen la revisió i l'adaptació del model d'ARCO al context actual de crisi, ja que, entre altres coses, troben abusiu que la fira exigeixi als galeristes un espai mínim de 50 metres quadrats per poder exposar. Alguns d'ells temen no poder participar en les properes edicions si l'organització no flexibilitza les condicions. En aquesta línia, Carles Duran, de la galeria Senda considera que els condicionants d'ARCO són "sorprenentment rígids" i confia que la sensibilitat dels organitzadors variï de cara a l'any que ve. Durán critica mesures com el nombre mínim de metres quadrats que exigeix l'organització als galeristes per poder exposar o els costos del catàleg, que, al seu parer i degut als avenços tecnològics, és una eina que ha quedat obsoleta.

Durán ha explicat que els espais dels expositors en les fires internacionals són radicalment diferents, i que cap d'elles exigeix un espai mínim als galeristes de 50 metres quadrats. Per aquest motiu diu que són "espais d'un altra època", que actualment s'han convertit en "massa metres que suposen una gran inversió" i que és "una particularitat que només passa a ARCO". Durán s'ha mostrat contundent en assegurar que, a dia d'avui, el més important és "ser-hi, portar bones obres i interactuar".

La responsable de la galeria Projecte SD, Sílvia Dauder, també ha demanat "sensibilitat cap als galeristes", ja que no són aliens a la situació econòmica i són els que fan possible la fira, juntament amb els artistes. Dauder ha puntualitzat que s'ha vist "obligada a reduir l'espai, perquè ARCO no ha baixat els preus" i ha passat dels 60 metres de l'any 2012 als 40 d'enguany. També ha insistit en la necessitat de revisar el model perquè "no tot pot continuar igual" ja que, al seu parer, manté el nivell d'altres anys de bonança. Així mateix, la responsable de Projecte SD ha sentenciat que "si nosaltres sortim d'aquí i no ens quadren els números, no hi tornarem".

El galerista barceloní Miguel Marcos n'ha estat un dels grans damnificats perquè s'ha vist obligat a reduir l'espai d'exposició un 50 per cent respecte a l'edició del 2012. Ha recordat que ha participat en les 32 edicions que la Fira d'ART Contemporani de Madrid ha celebrat fins ara i que en els últims cinc anys no ha venut cap peça. És per això que considera que "l'esforç és massa gran per no fer negoci" i ha recomanat a l'organització que eviti la distracció del comprador ja que, segons ells, "sobren tot tipus d'espectacles". Marcos considera que "a ARCO hi sobra tot menys els compradors" i ha criticat que sigui l'única fira que ofereix tanta distracció.

Per a la directora artística de la galeria Joan Prats, Glòria Pérez, reivindica més facilitats per als galeristes que hi participen i fer-la més viable ja que, assegura "ARCO és la plataforma per diversificar l'art i fer-lo visible". També ha explicat que "aquest any tenim un 20 per cent menys d'espai".

Per les galeries catalanes també un dels principals handicaps és la pujada de l'IVA cultural

Els galeristes catalans consideren que la pujada de l'IVA fins al 21 per cent els afectarà en gran mesura, ja que ho troben "discriminatori" respecte a d'altres països de la Unió Europea més avançats. Els galeristes creuen que l'augment d'aquesta taxa els fa menys competitius amb la resta de països de l'entorn europeu ja que el preu de l'obra d'un mateix artista pot variar més d'un 15% si es compra a un galerista espanyol o a un de portuguès.

stats