Cultura 30/08/2012

"Les tres germanes tenen un lloc especial on creixeran els seus fills"

2 min

Andrija Rusan

Arquitecte croat editor de la revista internacional 'ORIS'. Coautor de l'exposició 'Continuity of the Avant-garde, Fragments of Croatian Architecture from modernism to 2009' presentada a Viena, Amsterdam i Barcelona. Comissari del pavelló de Croàcia a la Biennal de Venècia 2006

Sabem que no és fàcil construir cases que siguin poètiques, càlides, senzilles, clares, modestes, elementals i responsables, cases que seran una icona del seu temps, i que a la vegada no perdin els valors essencials amb el pas del temps. A més, és obvi que aquests projectes estimables i habituals apareixen en països perifèrics. No provenen dels països desenvolupats com els que dicten les associacions bancàries i polítiques, les seves normes "democràtiques" o els que pel nostre bé (ens convencen que és així!) estimen per damunt de tot el seu Gran Germà... Les respostes a això són bastant òbvies, oi? Ho són?

Per tant, hauríem de creure, fins i tot esperar, que l'Irene, la Maria i l'Ángeles estan contentes amb un món tan elaborat responsablement en arquitectura, i fet més càlid amb taules de pi... Les tres germanes tenen un lloc especial on creixeran els seus fills i un lloc especial per a elles, tenen un món ric en atmosferes, vistes i possibilitats per gaudir de la comunitat o, fins i tot, rendir-se a la intimitat. Podríem fer servir més paraules que lloessin la qualitat de la seva obra i la responsabilitat professional, podríem enaltir la immillorable concepció de la casa en un intent de fer-la responsable amb el medi ambient, però per damunt de tot destaca la notorietat: del contingut, la calidesa i el caràcter especial del Nou Món acabat de crear per a aquestes tres germanes i les seves famílies. No hi ha res més important que això!

stats