Cultura 23/10/2014

Els gladiadors eren vegetarians

Científics de les universitats de Viena i Berna han determinat la dieta dels lluitadors a partir de restes de cossos dels segles II i III aC

Agències
2 min

Els gladiadors romans consumien principalment sègol, ordi i vegetals; la carn i el peix eren poc habituals en la seva dieta, segons un estudi que acaben de publicar científics de la Universitat de Viena (Àustria) i de la Universitat de Berna (Suïssa) a la revista 'Plos One'.

Els investigadors han estudiat ara les restes de 53 cossos –22 inhumats com a gladiadors– datats entre els segles II i III aC i situats en un cementiri de l'antiga ciutat romana d'Efes (Turquia), que va ser descobert el 1993.

El secret: cendres de plantes

Mitjançant un estudi espectroscòpic, els científics van mesurar el nivell de col·lagen en els ossos, així com la proporció d'estronci i calci en el mineral ossi, per acabar determinant que els gladiadors, presos o esclaus obligats a combatre en duels públics, posseïen un règim similar a la de la resta de la població de l'època, encara que amb una gran diferència: els ossos d'aquests guerrers presenten, segons els experts, majors nivells d'estronci que la resta dels habitants d'Efes, una ciutat que va arribar a albergar prop de 200.000 habitants. Els gladiadors bevien, després de les seves lluites (moltes de les quals eren a mort), un tònic condimentat mitjançant cendres de plantes, riques en estronci, que els ajudaven a recuperar-se de les lesions òssies.

"Les cendres de plantes eren consumides per fortificar el cos després de l'exercici físic i perquè els ossos es curessin millor", conclou Fabian Kanz, director d'aquest estudi, que corrobora el sobrenom amb què algunes fonts històriques recorden als gladiadors, 'hordearii', 'menjadors de sègol'.

Trencar l'estereotip

Pel·lícules ambientades en l'Antiga Roma, com 'Ben-Hur' (1959), 'Espartac' (1960) o la més recent 'Gladiator' potencien una imatge del gladiador com a home fornit amb una dieta que sembla constituïda més per proteïnes animals i hidrats de carboni que per simples vegetals, però aquest últim estudi sembla desmunta aquest estereotip. Els productes de gra eren més habituals que la carn, que era present a la taula de la classe social alta.

L'objectiu de l'estudi, segons 'Plos One', s'ha encaminat a determinar "la dieta, l'estratificació social i els moviments migratoris dels ciutadans d'Efes i dels diferents grups de gladiadors", expliquen al seu web.

stats