DANSA
Cultura 19/02/2013

El 2013 serà també l'Any Carmen Amaya, en el centenari del seu naixement

La iniciativa del Govern pretén situar la bailaora com una de les artistes catalanes més universals

Ara / Acn
1 min

BarcelonaEl Govern impulsa l'Any Carmen Amaya per redescobrir, honorar la memòria i difondre el llegat de la bailaora en els cent anys del seu naixement i en els cinquanta de la seva mort. La celebració vol retre tribut a l'artista, difondre la seva figura, reconèixer la seva vàlua i situar-la com una de les artistes catalanes més universals.

Carmen Amaya i Amaya (Barcelona, 1913 - Begur, 1963), bailaora gitana, va néixer en una barraca del Somorrostro barceloní. Ha estat una de les més grans artistes catalanes del segle XX i una de les ballarines més destacades del ball flamenc per la seva transgressió i autenticitat. La va descobrir a principis de segle el crític Sebastià Guasch per a l'Expo del 1929: "Indescriptible. Ànima. Ànima pura. El sentiment fet carn". La va fitxar un empresari i va començar a fer gires internacionals. A mitjans de segle ja era coneguda al món, visitava Hollywood sovint i va fer diverses pel·lícules.

Diversos creadors catalans l'han reivindicat als seus espectacles, des de Trànsit Dansa fins al Festival Carmen Amaya i, sobretot, el Taller de Músics.

stats