Cultura 07/08/2015

Cultura xifra el greuge de l'Estat amb Catalunya: les aportacions cauen el 44% en cinc anys

Ferran Mascarell denuncia que Madrid no compleix els pactes: "Són cinc anys de disminució, cinc anys de discriminació"

Ara
3 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, aquest dijous a la seu de l'IEC / ACN

BarcelonaDimarts es van presentar els pressupostos generals de l'Estat, en els quals es comptabilitzava el creixement de les aportacions globals a Cultura en un 7,2% a l'Estat i lleugers percentatges d'increments a les institucions catalanes, que en cap cas compensaven les caigudes del 50% del 2012 i de l'1,5% del 2013.

Aquest divendres la conselleria de Cultura ha fet comptes comparant les aportacions dels últims cinc anys per demostrar que l'ajut de l'Estat ha caigut un 43,9%. L’aportació de l’Estat passa de 20,6 milions d'euros a 11,5 milions d'euros. Per a Mascarell, "el pressupost assignat per l’Estat representa una nova ofensiva contra la cultura del país". "D’aquesta manera l’Estat ens ofega fiscalment i financerament i a més ens nega culturalment", ha afegit.

Diferencial d'inversió de l'estat en Cultura / GENERALITAT

El greuge dels museus

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat: "El govern de l’Estat reafirma el seu projecte cultural centralista. Són cinc anys de disminució, cinc anys de discriminació. L’Estat no compleix els pactes establerts, ni els estatuts amb el Liceu i el MNAC".

En el cas del MNAC, el govern espanyol hauria d'aportar un 30% i actualment, tot i l'increment el 2016 de l'ajut en 90.000 euros, hi destina només un 20%: uns 700.000 euros per sota del que tocaria. En el cas del Liceu, pertocaria un 45% del pressupost al ministeri. "Els 300.000 euros de més que ens donaran el 2016 haurien de ser en realitat 2,3 milions d'euros. El ministeri fa curt en dos milions d'euros, que és el que legítimament segons els estatuts del Liceu hauria de correspondre", han indicat fonts del teatre. Al Macba, en canvi, la qüestió és que encara no s'ha executat la transferència pressupostada als pressupostos generals anteriors, així que des de llavors 'deu' 1,6 milions d’euros al museu.

La comparació Madrid-Barcelona

També ha desaparegut la partida de la capitalitat cultural que preveia la Carta Municipal de Barcelona, que establia per al finançament de les institucions culturals 9,5 milions euros l’any i que en realitat ha anat disminuint fins a desaparèixer (s'han 'perdut' 44 milions d’euros en els darrers cinc anys). "El tractament rebut per Barcelona i Madrid en els PGE demostra una aposta inequívoca de l’Estat per fer de Madrid l’únic centre cultural de l’estat espanyol i generar un desert cultural a la resta del país", afirma Mascarell.

Això se suma a les partides que ja van desaparèixer dels pressupostos anteriors, com les aportacions nominatives a institucions com el Saló del Còmic o la Sala Beckett, la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona i el fons estatal de promoció de pel·lícules en català. També hi ha situacions com que els festivals de teatre de Almagro i Mèrida reben aportacions ministerials (654.060 i 187.050 euros, respectivament), mentre que el Festival Grec no en rep (aquí explicàvem per què). O bé que Sant Sebastià, Màlaga i Huelva reben una subvenció nominativa, i el Festival de Sitges no. Segons ha apuntat Mascarell, "els efectes a mitjà termini són demolidors i fan que els nostres equipaments perdin competitivitat".

La Generalitat critica, a més, que les aportacions de tres equipaments de Madrid (Reina Sofia, Museu del Prado i Teatro Real) tripliquin el total de les aportacions a Catalunya. El Reina Sofia rep una aportació de 36.627.700 euros, el Prado 45.398.000, el Real 9.392.800 i el Thyssen 6.020.000.

stats