Cultura 11/08/2012

La història d'una heroïna amb pell de cocodril, amb l'ARA

Ara
2 min
La història d'una heroïna amb pell de cocodril, amb l'ARA

BARCELONAJoséphine Cortès sembla, a primera vista, una dona fracassada: el seu marit eternament a l'atur l'abandona per una perruquera més jove i se'n va a l'Àfrica a obrir un negoci de cocodrils, les seves filles no la respecten, ningú valora la seva feina d'experta en l'Edat Mitjana i ha de suportar l'ombra de la seva bonica, rica i exitosa germana. Però Cortès descobreix, després del tràngol, que té una armadura més forta del que pensava i converteix els seus plors en llàgrimes de cocodril, innòcues.

Els ulls grocs dels cocodrils va ser el primer gran èxit de Katherine Panacol, autora nascuda a Casablanca i establerta des de joveneta a París. Als afores de la capital francesa transcorre aquesta novel·la, un cant a l'optimisme, que ha tingut un gran èxit de vendes primer a França i després al món.

La capacitat de transformar-se

La novel·la té un to lleuger però un fons que porta aquesta dona convencional i de classe mitjana, en plena crisi dels 40, a reflexionar sobre com passa la vida, amb qui, com pot enfrontar-se a les adversitats i com pot reinventar-se al marge dels condicionants de l'entorn. Una idea poderosa de transformació guanya lloc al determinisme.

Katherine Panacol pot ser un exemple d'aquesta força humana. Va ser professora de llatí abans de començar a escriure novel·la, als anys 80. Va marxar als Estats Units i va exercir durant anys de periodista, a més de seguir escrivint una desena de llibres més. Va assolir el seu gran èxit el 2006 amb Els ulls grocs dels cocodrils , al qual van seguir dues novel·les més, El vals lent de les tortugues (2008) i Els esquirols de Central Park estan tristos els dilluns (2010). Una trilogia animal que té la mateixa protagonista, Joséphine Cortès.

L'ARA oferirà als seus lectors aquesta novel·la avui i demà, juntament amb el diari. Es pot aconseguir al quiosc per només 9,95 euros. D'aquesta manera, l'ARA tanca la seva col·lecció d'estiu, en la qual ha inclòs obres d'autors de la talla de Maria Barbal, Ramon Solsona, Antonio Tabucchi i Colm Tóibín. Tots els llibres de la col·lecció també es poden adquirir a través de la botiga online del diari: Botiga.ara.cat.

stats