NOVETAT EDITORIAL
Cultura 03/03/2011

Un home d'acció

Harlan Coben fabrica thrillers trepidants des de fa dues dècades. La ciutat de Nova York és l'escenari de la seva última novel·la, Alta tensió (La Magrana / RBA), desena aventura de Myron Bolitar.

Jordi Nopca
3 min
Un home d'acció

Enviat especial a Nova york"Hands up !" Harlan Coben és un escriptor imponent: frega els dos metres d'alçada i té uns braços ben dotats per a l'abraçada fatal de la lluita lliure. Ha despatxat 47 milions de còpies de la vintena de novel·les que ha publicat fins ara; és l'únic autor que ha guanyat el triumvirat de premis més prestigiosos de novel·la negra dels Estats Units: Edgar, Shamus i Anthony.

Alta tensió , la seva última novel·la, acaba d'emportar-se l'últim premi RBA de novel·la negra.

" Hands up! ", repeteix una vegada rere l'altra, com si fos un dels personatges adrenalínics de les seves novel·les, assegut en una de les butaques fastuoses del seu apartament de l'Upper West Side novaiorquès, un dels barris que transpira vibracions més burgeses de la ciutat. "He decorat el pis per a l'ocasió", explica. "M'ho havia emportat tot cap a Nova Jersey, on visc des de fa anys amb la dona i els fills. En aquest pis hi he escrit molt, però ara que les nenes s'estan fent grans necessito trobar un apartament més espaiós." Després de passar per la Universitat d'Amherst -i de compartir l'exclusivitat de la fraternitat Psi Upsilon amb Dan Brown-, Harlan Coben va decidir que en comptes de dedicar-se a la ciència política, la carrera que havia estudiat, hi havia un ofici que li interessava més: l'escriptura. La seva primera novel·la, Play Dead , va aparèixer l'any 1990. La segona, Miracle Cure , un any després. Coben -home d'acció- aprofitava les hores lliures que la feina i la família li deixaven per atacar noves històries: "Després de Miracle Cure volia començar una sèrie de novel·les i també volia que el protagonista anés canviant amb el temps, a diferència de personatges com Miss Marple i Sherlock Holmes. Myron Bolitar, representant d'esportistes i artistes, arrossega novel·la rere novel·la tot el que li ha anat passant." El personatge de Coben comparteix algunes de les coordenades vitals del seu creador -el sentit de l'humor, la força física, el caràcter neguitós-, tot i això, Bolitar té una vida sentimental enrevessada i una relació estreta amb els pares. "Jo em vaig casar molt jove -ja no sé ni quants anys fa!-, però el Myron no podia seguir tota la vida amb la mateixa dona... Vaig voler compensar els atzars sentimentals del Myron amb el vincle que manté amb els seus pares, cosa que jo no vaig poder viure, perquè el pare i la mare van morir molt aviat."

Facebook, drogues i 'rock-and-roll'

Coben diu que, encara ara, no té una fórmula fixa per a les novel·les de Bolitar, i que cada nova novel·la li planteja nous reptes: "A Alta tensió, desè llibre de la sèrie, volia combinar la dinàmica dels primers llibres de Bolitar -on algú el visita a l'oficina i li demana ajuda- i el to dels últims lliuraments, on el drama familiar és cada vegada més important." A diferència d'altres autors de thrillers , Coben rarament mata personatges al principi dels llibres: "De la mateixa manera que quan parlo d'una cadira intento dir que és vermella d'una manera pròpia, vull que el lector tingui temps de familiaritzar-se amb els personatges. Quan mato algú, vull que això l'afecti." Alta tensió parteix d'una frase de Facebook que ha arruïnat la vida personal d'una antiga figura del tenis, Suzze T, que visita Bolitar perquè intenti esbrinar qui pot haver publicat al seu mur que el fill que porta a la panxa no és de la seva parella, Lex Ryder. Descobrir l'enigma no és únicament més complicat del que Bolitar esperava, sinó que el condueix fins al germà del protagonista, amb qui no es parla des de fa setze anys. "Els perills de Facebook, el grup de rock del Lex i el Gabriel i l'enigma del germà del Myron són tres dels motors del llibre, però el que realment m'interessa és endinsar-me una mica més en la psicologia i l'estat vital del Myron", diu Coben, que a Alta tensió passeja el lector per alguns clubs de luxe novaiorquesos, el torna a confrontar amb la realitat humil de Nova Jersey, li recorda els perills de l'addicció a les drogues i el convida a visitar una illa habitada únicament per grans fortunes.

stats