24 MERCAT DE MÚSICA VIVA DE VIC
Cultura 13/09/2012

La indústria musical mira al futur a Vic

El Mercat de Música Viva de Vic programa fins diumenge més de 70 concerts i aplega més de 600 professionals del sector. Un dels objectius és determinar quins grups sonaran la pròxima temporada.

Xavier Cervantes
3 min
La indústria musical 
 Mira al futur a Vic

BARCELONA.El nom és tan explícit que no caldrien més explicacions, però encara avui, després de 24 anys, és important precisar que el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) és una fira professional oberta al públic. Marc Lloret, director artístic del mercat des de l'edició del 2011, fa bé d'insistir-hi. "La programació està orientada a presentar novetats de la temporada vinent, i alhora està al servei dels objectius del mercat", diu Lloret. I en aquesta equació hi intervé també el públic, element essencial de tot el que bullirà a Vic fins diumenge i que convertirà la capital osonenca en el punt de trobada de referència per al sector musical català i espanyol.

De novetats no en faltaran. Avui Mayte Martín estrena el disc Cosas de dos , que representa un nou punt de partida per a una artista que ha decidit començar des de zero, assumint en primera persona la gestió de la seva carrera. Demà la notícia la protagonitzaran Antònia Font, que tocaran per primera vegada les cançons de l'àlbum Vostè és aquí , que publicaran el 9 d'octubre. I entre els més de setanta concerts d'aquesta edició hi ha els de grups i artistes com ara Renaldo & Clara, Prats, Zenet, Za!, Jonston, La Negra, Mates Mates, Macho, Maria Rodés, Odio París i el cantautor basc Petti, que tenen l'oportunitat d'actuar davant de més de 600 professionals vinculats a productores, discogràfiques, associacions musicals i promotors de concerts i de festivals.

Els concerts de la plaça Major

Una de les peculiaritats del MMVV és la cohabitació d'una programació orientada als professionals i una altra pensada per omplir la plaça Major de Vic. "Per a molta gent, el que acaba decidint si el Mercat ha estat bé és si la plaça estava plena", reconeix Lloret, que, juntament amb els assessors artístics Maria Lladó i Oriol Roca, treballa per separar clarament les dues vessants i alhora busca implicar el públic en l'entorn professional.

A la plaça, on els concerts són gratuïts, el factor determinant no és tant la novetat de la proposta com la capacitat, demostrada al llarg de l'any, per engrescar el públic. Divendres hi actuaran Els Catarres, els mallorquins L.A. i Love Of Lesbian. Dissabte hi haurà un combat amistós entre Txarango i La Pegatina, amb els andalusos El Puchero del Hortelano com a convidats.

Quan acaben els concerts de la plaça comencen els del Sucre, l'altre escenari gratuït (a part de les actuacions que es fan davant de la Catedral). "Les nits del Sucre volen ser la versió més sofisticada del concert popular", explica Lloret sobre un escenari que dijous serà de pop electrònic amb We Are Standard, Guillamino i Dorian; divendres de fusió amb Esne Beltza, Gertrudis i els alemanys Mo'Horizons; i dissabte, de hip-hop amb Rapvivoros, Little Pepe i Sho-Hai + Xhelazz.

Per incentivar l'interès del públic en la programació professional, el Mercat ha posat a la venda un abonament que, a canvi de 30 euros, permet veure cinc concerts dels que es fan al Teatre l'Atlàntida, l'Auditori l'Atlàntida, la Jazz Cava i les carpes vermella i negra. El preu de cada actuació oscil·la entre els 8 i els 12 euros, i només el d'Antònia Font costa 18.

L'abonament facilita combinacions de tota mena. Els amants del jazz sense complexos tenen on triar. Per exemple, dijous, l'espectacle Piazzolla plays Piazzolla d'Escalandrum; divendres, el quartet Lean Left, una de les delicatessen del Mercat; i dissabte, Sergi Sirvent Octopussy Cats, Vrak'Trio i Astrio.

Del Brasil, Etiòpia i Corea

El Mercat, que té un pressupost de 900.000 euros, vol promoure la música catalana, però també posa l'accent a apropar als programadors locals i internacionals propostes d'arreu, com ara els etíops Eténèsh Wassié & Mathieu Sourisseau, que debuten a l'Estat. O els brasilers Rafael Martini i Kristoff Silva, que tocaran gràcies a un dels acords internacionals del Mercat. També és el cas del projecte que aplega la formació de música tradicional coreana Jeong Ga Ak Hoe i Marta Robles, guitarrista de Las Migas, que han assajat un espectacle conjunt al Taller de Músics de Barcelona.

stats