POLÈMICA AMB EL LLEGAT NAZI
Cultura 04/02/2012

La justícia alemanya sentencia: Hitler no pot ser al quiosc

El tribunal de Munic prohibeix que es publiquin ni tan sols fragments del Mein Kampf en una revista. Els drets del llibre de Hitler, en mans del ministeri de Finances bavarès, expiren d'aquí tres anys.

Isaac Lluch
3 min
La justícia alemanya sentencia: Hitler no pot ser al quiosc

BERLÍN.Mein Kampf [La meva lluita], el llibre antisemita que va escriure Adolf Hitler, ha estat, des que va acabar la Segona Guerra Mundial, un bestseller il·legible a Alemanya. En temps del Tercer Reich, soldats, parelles acabades de casar i escolars en rebien un exemplar regalat, però ara com a molt algun ciutadà el té col·locat discretament a les prestatgeries de casa. Llegir-lo en públic està perseguit per la llei. Igual com reeditar-lo i redistribuir-lo, per molt que s'hi hagi posat en contra Peter McGee.

Aquest editor britànic té la seva lluita pendent amb les autoritats alemanyes. A finals de gener tenia planificada la impressió de cites del Mein Kampf a través de la revista Zeitungszeugen , però el tribunal de Munic ho ha impedit. L'empresari volia fer arribar als lectors el passat dia 25 un pamflet de 16 pàgines amb passatges directes de l'obra de Hitler acompanyats de comentaris de l'acadèmic Horst Pöttker.

Finalment, només seran visibles les anàlisis de l'intel·lectual, perquè la difusió del text amb què Hitler va explicar el 1924 la seva visió de la puresa racial ària, el seu odi als jueus i la seva radical oposició al comunisme continua estant prohibida. "Tots consideren el llibre com una mena de bíblia diabòlica nazi. Però quasi ningú l'ha llegit i, per tant, no saben que és un treball confús i de pèssima qualitat d'una ment totalment retorçada", va argumentar McGee, mentre avançava que ja està estudiant altres vies per fer possible la publicació de cites de l'obra.

Potser, com a molt tard, haurà d'esperar tres anys, que és quan el ministeri de Finances de Baviera deixarà de tenir els drets sobre La meva lluita . Aquesta cartera del govern bavarès -posseïdora també dels drets d'altres publicacions nazis- va interpel·lar al Tribunal contra els plans de distribució de McGee. Per a la justícia alemanya, l'obra de Hitler continua en la llista negra i ni tan sols se'n poden editar fragments. "És bo que l'edició es mantingui legalment prohibida per no estendre aquesta obra demagògica", ha aclarit el ministre de Finances bavarès, Markus Söder. Baviera farà també en el futur tot l'esforç de defensar els seus drets d'autor sobre l'obra que acaben el 2015 (70 anys després de la mort de Hitler).

L'argumentació de McGee, amb tot, és que la majoria dels seus lectors, com s'ha demostrat en l'intens debat públic de les últimes setmanes, volen aclarir les idees estranyes i horribles de Hitler i desemmascarar la part central de la seva obra. L'editor assegura que, en comptes de ser contraproduent, la publicació de passatges del Mein Kampf podria fer un servei de denúncia a la societat. "Penso que fem un abordatge molt tímid a aquest material. Es pot llegir el llibre a tot el món; fins i tot hi ha una traducció a l'hebreu a Israel. Hem de presentar-lo a tant públic com sigui possible perquè és la millor manera de descobrir en què pensava el nacionalsocialisme i per què va ser tan atractiva aquesta ideologia", postula Pöttker.

Tard o d'hora McGee vol portar al quiosc l'obra que el Führer va picar amb la seva màquina d'escriure de viatge des de la presó bavaresa de Landsberg. Vol organitzar el pamflet amb els apartats de biografia, propaganda i ideologia, exactament l'estructura del Mein Kampf . Les cites de Hitler que volia incloure estan comentades, però, amb molta cura per baixar la tensió d'un text tan perillós.

Des del Consell Central dels jueus a Alemanya, Dieter Graumann s'ha afanyat a alegrar-se de la prohibició de l'edició d'un llibre "ple d'odi i saturat d'antisemitisme". L'únic llibre que en el seu dia va ser un bestseller i que ara ja no es pot llegir.

stats