MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 19/09/2012

Un jutjat de Granada arxiva la causa de la suposada fossa de García Lorca

La jutge especifica que la sentència no impedeix que es puguin fer més recerques, cosa que seria competència de l'administració pública

Ara / Efe
1 min
El poeta Federico García Lorca

GranadaEl jutjat d'instrucció número 3 de Granada ha arxivat la investigació penal oberta per un possible delicte en relació a la investigació de la fossa d'Alfacar (Granada), en la qual suposadament està enterrat Federico García Lorca, junt amb altres afusellats durant el franquisme. El Tribunal Suprem havia decidit que aquest jutjat era el competent, després que el jutge Baltasar Garzón plantegés quin ens judicial tenia autoritat per decidir l'exhumació de les fosses del franquisme.

Aurora Fernández, la jutge que ha promogut les actuacions judicials i que anteriorment ja havia refusat assumir la causa de les exhumacions d'aquesta fossa, justifica el sobreseïment del cas perquè els fets investigats "no són constituents de delicte". La magistrada tanca aquest episodi i recorda que la seva decisió no exclou el dret de les víctimes de la Guerra Civil de recuperar les restes dels seus familiars, cosa que no depèn d'aquesta causa, i afegeix que l'administració ho pot dur a terme al marge qualsevol decisió judicial.

El 2008 ja es va excavar aquesta fossa i no s'hi van trobar restes òssies ni evidències que n'hi hagués hagut. Tot i això, l'interès per trobar les restes mortals del poeta i dramaturg es manté en l'actualitat, cosa que ha portat a impulsar altres iniciatives en els darrers temps.

stats