LITERATURA
Cultura 10/07/2012

La primera beca literària Nefkens és per al mexicà Eduardo Ruiz Sosa

Jordi Nopca
2 min

BARCELONA.Han Nefkens és un col·leccionista d'art amb un sentit del risc molt desenvolupat. A finals de l'any passat va anunciar la creació d'un nou premi en col·laboració amb el Macba que ha de recompensar aquest 2012 un artista no consagrat però amb una trajectòria prometedora. És la mateixa premissa de la beca de creació literària que impulsa ara des de la Fundació Nefkens: el guanyador de la primera edició, el mexicà Eduardo Ruiz Sosa, es va fer públic ahir després que el jurat hagués triat disset finalistes entre els 202 participants. "Vaig començar a pensar quin era el millor favor que podia fer a un escriptor jove i em va semblar que jo hauria triat poder escriure sense haver de pensar en els comptes", va explicar Nefkens, autor de tres novel·les. La recompensa són 15.000 euros -dividits en 12 mensualitats de 1.300 euros-, a banda de la matriculació al màster en creació literària de l'Institut d'Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra, entitat col·laboradora en aquesta beca, que consta encara d'un tercer associat: l'editorial Alfabia, que publicarà l'obra que escrigui Ruiz Sosa durant el curs vinent.

El jurat del premi, format pels escriptors Juan Villoro, Lourdes Iglesias i Ignacio Vidal Folch, s'ha decidit per unanimitat pel projecte d'Eduardo Ruiz Sosa (Culiacán, 1983), que va publicar el seu primer llibre de contes l'any 2008, La voluntad de marcharse , i que a Anatomía epistolar de la memoria es proposa escriure una novel·la en què diversos personatges provaran de rememorar i versionar el seu propi passat.

"El paisatge literari que Ruiz Sosa vol crear conté la desolació del desert: el seu personatge circula en aquest no-res, mirant de reconstruir el seu passat", va dir Villoro abans de destacar que s'han decidit a premiar l'autor mexicà -doctorand en història de la ciència a la UAB- "tant per la qualitat del projecte com per les possibilitats de desenvolupar una veu literària pròpia". La Fundació Nefkens ja ha convocat la segona edició de la beca: el guanyador se sabrà al març.

stats