Cultura 27/08/2012

La literatura templera lliure de mites i documentada

1 min

Les claus del seu final

La fi dels templers catalans explica la resistència dels templers catalans als castells, el setge i la capitulació. Josep Maria Sans i Travé també detalla les negociacions.

Un llibre per entendre els templers

Joan Fuguet i Carme Plaza han dedicat diversos llibres a l'art i arquitectura del Temple i de l'Hospital. Amb Els templers, guerrers de Déu. Entre Orient i Occident expliquen qui eren, què van significar en la seva època i detallen el seu tràgic final. Amb la documentació de l'Arxiu de la Corona d'Aragó acaben amb alguns mites, n'inventarien els béns i fan un repàs fotogràfic al llegat que han deixat.

Eco contra l'esoterisme

El semiòleg Umberto Eco, a El pèndol de Foucault , arremet contra totes les teories esotèriques. Amb un to satíric, es carrega totes les teories sobre els coneixements ocults dels templers.

Entre el romanticisme i la història

El templario y la villana , de Joan Cortada (1805-1868), conté tots els tòpics romàntics: una relació amorosa que acaba en tragèdia perquè el templer en qüestió no vol renunciar al seu vot de castedat. Cortada, fins fa poc un escriptor oblidat, utilitza, i fins i tot, reprodueix documents de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Alguns dels personatges de la novel·la també són reals.

stats