LLIBRES
Cultura 20/03/2013

El madrileny José Ovejero guanya el Premi Alfaguara de novel·la

L'escriptor rebrà 130.000 euros i es publicarà 'La invención del amor' a tot llatinoamèrica. L'obra és una història d'amor poc convencional amb elements de thriller

Efe
1 min

MADRIDL'escriptor José Ovejero ha guanyat avui el Premi Alfaguara de Novel·la 2013, per majoria, amb 'La invención del amor', una història d'amor poc convencional, amb elements del "thriller" clàssic i una obra sobre la soledat i la capacitat per reinventar-se i autoenganyar-se. El jurat d'aquest premi, dotat amb 130.000 euros i una escultura de Martín Chirino, ha estat presidit per Annie Morvan, José María Pozuelo Yvancos, Jordi Puntí, Xavier Velasco, Antonio Ramírez i Pilar Reyes.

Segons Manuel Rivas, la novel·la guanyadora "revela la força transformadora de la imaginació i la seva capacitat per construir noves existències". Aquesta història d'amor "gens convencional i sorprenent" que tanca la novel·la d'Ovejero sorgeix "a partir d'una impostura i del poder i les possibilitats de l'atzar. La trama es desenvolupa a Madrid, en un fons de fallida personal i social", va afegir Rivas. 'La invención del amor' explica la història de Samuel que, complerts els quaranta, "està de tornada sense haver arribat". Un dia, rep una trucada i li diuen que Clara ha mort, i pengen. "El misteriós del cas és que Samuel no recorda a cap Clara. Però això no li impedeix convertir aquesta noia desconeguda al centre de la seva vida".

El guanyador viu entre Madrid i Brussel·les, però avui el premi l'ha sorprès als Estats Units, on l'ha omplert d'"alegria i emoció" saber que havia guanyat un guardó que implica la publicació d'aquesta obr en tota hispanoamèrica.El 1993 va guanyar el Premio Ciudad de Irún amb el poemari "'Biografía del explorador', el 1988 el Grandes Viajeros amb 'China para hipocondríacos'; per 'Las vidas ajenas' va aconseguir el Premio Primavera 2005 i per 'La ética de la crueldad' l'Anagrama d'Assaig 2012.

stats