Cultura 17/07/2012

El millor jazz, amb valor afegit

Davant la incertesa per les pujades de l'IVA, el Festival de Jazz de Barcelona contraataca amb talent a dojo. El 20 d'octubre començarà una edició que inclou Chick Corea, Sonny Rollins i Van Dyke Parks.

Xavi Serra
2 min
EL MILLOR JAZZ DE NOVA ORLEANS ES PASSEJA PER BARCELONA Són la brass band del moment, el grup de Nova Orleans que ha trencat més barreres, tocant en viu amb Metallica o en festivals de rock. Ahir van actuar al passeig de Gràcia i després van pujar al bus turístic per traslladar la festa cajun als carrers del centre de Barcelona. Avui la sala Bikini pot cremar a ritme del seu soul jazz incendiari.

BARCELONA.Amb l'actuació al passeig de Gràcia de la brass band de Nova Orleans The Soul Savers -un concert que va continuar al segon pis d'un bus turístic, passejant el jazz calent i saborós de la banda pels carrers del centre de Barcelona- van començar ahir els actes d'escalfament del Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

Amb 43 edicions al darrere, el festival no necessita reinventar-se ni trencar els esquemes del públic. Potser la majoria dels noms del cartell d'aquest any ja han passat pel festival en edicions anteriors, però el credo continua sent el mateix que en la primera edició: oferir la millor programació possible. No hi faltaran, per tant, clàssics del gènere com la llegenda viva del jazz Sonny Rollins, que farà sonar el seu saxo al Palau de la Música el 20 de novembre, i el gran pianista Chick Corea, que clausurarà el festival el 30 de maig. Tant ells com el més contemporani Brad Mehldau són noms consagrats que s'han deixat veure sovint per Barcelona. Però com apunta Joan Anton Cararach, el director artístic del festival, ni que sigui per la seva qualitat o pels canvis en la formació la visita d'aquests genis sempre està plenament justificada.

Tot i que el concert inaugural encarà està per confirmar, el festival començarà el 20 d'octubre amb el BCN Jazz Weekend, que programarà de manera gratuïta jazz en viu en una trentena de restaurants de la ciutat i que culminarà el 21 d'octubre amb el ja tradicional concert de la Big Band del Conservatori del Liceu al Parc central del Poble Nou.

Entre Bach i Monk

El festival agrupa cada any una sèrie de concerts dins d'un cicle temàtic. Enguany el cicle es dirà Classics i, com el nom indica, explorarà les relacions entre el jazz i la música clàssica. Al concert Enesco re-imagined , per exemple, el pianista romanès Lucian Ban reinterpretarà la música del prestigiós compositor George Enesco. En l'octet que l'acompanya hi figura l'intèrpret de tabla Badal Roy, el primer músic indi que va tocar amb Miles Davis.

Un altre plat fort del cicle serà el concert Monk & Roll, en què el saxofonista Francesco Bearzatti -millor jazzista europeu segons l'Académie du Jazz- fusiona la música de Thelonious Monk amb les bases rítmiques del rock, des de Led Zeppelin fins a Queen. Pot sorprendre la inclusió d'aquesta proposta en el cicle, però Cararach ho té molt clar: "Monk és tan clàssic com Bach", afirma sense dubtar.

'Delicatessens'

Més enllà dels noms consagrats i les propostes exigents, el cartell també té cabuda per a registres més populars que no sacrifiquen la qualitat. Van Dyke Parks, llegenda del pop de càmera californià i lletrista del disc maleït dels Beach Boys, Smile , tornarà a Barcelona després de passar per l'auditori del Primavera Sound fa dos anys. La portuguesa Maria de Medeiros presentarà un nou disc que l'apropa al jazz llatí i la també actriu Irène Jacob saltarà del cinema a la música en companyia del seu germà guitarrista, Francis.

Quant a la participació catalana, Andrea Motis i Joan Chamorro estrenaran To Billie and Lester , dedicat a Billie Holiday i Lester Young, i la Companyia Elèctrica Dharma es presentarà sota el nom d'Ànimes Càndides amb un nou so orientat al jazz. Dues propostes, només. Però encara falta confirmar més de la meitat de la programació.

stats