ARQUITECTURA
Cultura 16/06/2012

Els 4 millors gratacels del 2012

L'eufòria per construir edificis alts creix a tot el món: el 2011 es van acabar 88 gratacels de més de 200 metres. La majoria s'aixequen als països àrabs i a la Xina

Ara
2 min
Els gratacels canadencs Absolute Towers

BarcelonaQuatre torres arquitectònicament innovadores del Canadà, Qatar, Austràlia i Itàlia han estat nomenades els millors edificis alts del món del 2012 per l'entitat independent internacional Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). Aquestes quatre torres demostren el creixement dels gratacels a tot el món. El 2011 es va registrar el rècord de 88 gratacels de més de 200 metres d'altura –a l''skyline' de Barcelona només la Torre de Collserola (288 m) supera aquesta altura–, molt per sobre dels 32 que es van fer el 2005. Aquest any se'n completaran 96, entre els quals n'hi ha diversos a la Xina, segons un article de l''Arch Daily'. A més, hi ha un cinquè premi a la innovació per a dues torres d'Abu Dhabi.

Els guanyadors són:

1. Amèrica: Absolute Towers, a Mississauga (Canadà)

En aquesta conurbació dels afores de Toronto les anomenen 'torres Marilyn', perquè la seva forma s'inspira en la figura de l'actriu. Són hèlixs sinuoses i orgàniques que van guanyant balcons a cada pis.

2. Àsia i Austràlia: Bligh Street, a Sydney

Una torre el·líptica al centre de Sydney que s'ha construït amb innovacions tecnològiques ecològiques poc freqüents. Una façana de vidres que utilitza l'energia solar i el gas per crear electricitat i un atri central amb ventilació natural que dóna llum a tots els despatxos de l'edifici.

3. Europa: Pallazzo Lombardia, a Milà

És el primer gratacels que es premia a Itàlia, per haver convertit unes oficines governamentals en un espai públic per a la ciutat. 'Només' fa 160 metres d'altura, però connecta espais públics i privats, elevats o no, amb diversos passatges, a més de conduir a la Torre Pirelli, que té a prop.

4. Orient Mitjà i Àfrica: Doha Tower, a Doha (Qatar)

Elegant i eficient, és una torre cilíndrica recoberta de panells que evoquen els estampats propis de l'Aràbia –combina modernitat i antiga cultura local– pensats per dibuixar ombres en funció del sol. El jurat del CTBUH l'associa a la Torre Agbar de Barcelona, perquè és obra de l'equip de Jean Nouvel.

El consell internacional també recull un cinquè premi a la innovació per a les Al Bahar Towers, a Abu Dhabi.

Les torres de vidre estan recobertes per una pell que s'obre i es tanca per protegir-se del sol. Això mai s'havia aconseguit controlar automàticament en aquest nivell. La forma d'aquest recobriment, que fa un 50% més eficient l'edifici, s'inspira en una antiga forma que es trobava en l'arquitectura islàmica.

stats