Fotografia
Cultura 27/12/2011

Troben un centenar de fotografies antigues de la monarquia espanyola a les escombraries

Les imatges de Maria Cristina d'Habsburg, Alfons XIII, Joan de Borbó i de l'actual rei, Joan Carles, eren en una caixa de sabates a Getxo

Ara
1 min

BarcelonaL'escriptor i fotògraf basc Willy Uribe es devia quedar amb un pam de nas quan, en una caixa de sabates, tirada en un contenidor, va trobar fotografies originals de Maria Cristina d'Habsburg-Lorena amb els seus fills; d'Alfons XIII a Sant Sebastià amb la seva família; de Joan Carles de Borbó de petit i vestit de militar o del casament de Joan de Borbó a Roma.

Uribe va trobar les fotos en un contenidor blau, amb diferents llibres de temàtica religiosa i algunes cartes personals: "Vaig veure que es tractava d'Alfons XIII i vaig pensar que era quelcom històric", ha explicat el fotògraf a Europa Press. Moltes de les fotografies estaven segellades i, segurament, la intenció del seu propietari era vendre-les. Algunes de les imatges "són molt bones", ha relatat Uribe. El seu objectiu és investigar a fons el seu origen, perquè "cadascuna té la seva història".

Hi ha moltes instantànies de les vacances que la família reial passava a Sant Sebastià o de la infància de l'actual rei, Joan de Borbó. És un misteri, però, qui n'és el propietari. Uribe les va trobar a la zona de Neguri i Las Arenas de Getxo, on, segons el fotògraf, "hi ha molta gent que ha estat monàrquica tota la vida i que es van passar al franquisme per conveniència". "Allà", ha continuat Uribe, "hi ha cases que guarden moltíssims tresors".

stats