Cultura 31/01/2012

L'Aragó intentarà anul·lar la venda de les obres d'art sacre a la Generalitat de Catalunya

El Tribunal Contitucional va donar la raó al govern català en el cas dels béns que va adquirir del monestir de Sixena entre el 1983 i el 1992

Efe
1 min

SaragossaEl govern de l'Aragó intentarà anul·lar la venda dels béns del monestir de Sixena a la Generalitat de Catalunya davant els tribunals. La consellera de Cultura del govern de l'Aragó, Dolores Serrat, ho ha anunciat avui després de reunir-se amb l'alcalde de Vilanova de Sixena, Alfonso Salillas, i amb el delegat de patrimoni del bisbat de Barbastre-Montsó, Enrique Calvera, per analitzar la sentència del Tribunal Constitucional que impedeix a l'executiu aragonès exercir els seus drets sobre aquests béns, que van ser adquirits per la Generalitat de Catalunya entre 1983 i 1992 i que actualment es troben al MNAC i al Museu de Lleida.

La consellera de Cultura ha especificat que el govern de l'Aragó, com a garant del patrimoni aragonès, intentarà anul·lar el contracte de venda de les obres signat per les monges de l'ordre de Sant Joan de Jerusalem perquè no es va tenir en compte que els béns mobles formaven part d'un edifici catalogat com a monument nacional.

Serrat ha precisat que els serveis jurídics del govern d'Aragó exploraran totes les vies judicials i extrajudicials per recuperar els béns perquè entenen que és "inacceptable" considerar-los separats del monument del qual formen part "inseparable", tal com recull la doctrina de la UNESCO sobre el patrimoni cultural. "Si això s'hagués tingut en compte no s'haurien pogut vendre", ha reiterat Serrat, que ha concretat que la demanda es presentarà contra la Generalitat de Catalunya, perquè "presumeixo –ha dit– que els que van vendre, ho van fer de bona fe". En aquest sentit, ha apuntat que el Vaticà, quan les monges van sol·licitar l'autorització de venda dels béns, no va ser informat que estaven dins d'un monument nacional.

stats