Arts escèniques
Cultura 11/06/2012

El musical 'Once' arrasa als premis Tony

El drama, basat en la pel·lícula de John Carney i protagonitzat per Steve Kazee i Cristin Milioti, rep vuit guardons

Efe
2 min
Once

Nova YorkEl musical 'Once', un drama amorós que té lloc a Dublín entre un músic i una florista immigrant, va acaparar el lliurament de la 66a edició dels premis Tony a les millors produccions teatrals i musicals dels EUA en aconseguir vuit guardons, entre ells, el de millor musical. 'Once', que havia aconseguit onze candidatures, es va endur també el Tony al millor actor de musical (Steve Kazee) i va sumar els de millor llibret musical (Enda Walsh), disseny escènic (Bob Crowley), il·luminació (Natasha Katz), so (Clive Goodwin), direcció musical (John Tiffany) i orquestració (Martin Lowe).

'The Gershwins Porgy and Bess', un relat clàssic nord-americà que transcorre en un veïnat de Charleston (Carolina del Sud) en els anys 30, es va endur el premi a la millor reestrena musical i va batre, així, les produccions 'Follies', 'Jesus Christ Superstar' i 'Evita'. El Tony a la millor actriu protagonista de musical va ser per a Audra McDonald per al seu paper a 'The Gershwins Porgy and Bess'.

Un dels números de 'The Book of Mormon', el musical guanyador del 2011, va obrir l'espectacle, presentat per tercera vegada per l'actor Neil Patrick Harris, que a més de cantar, ballar i fer broma, va introduir un dels premis emulant Spiderman, penjat d'una teranyina.

Durant la nit dels premis Tony, en la qual competien trenta produccions teatrals i musicals i que es va celebrar a Nova York, hi va haver la xifra rècord de 16 números musicals i escenificacions teatrals.

Harris, de 38 anys, ja va presentar les gales els anys 2009 i 2011, i en aquesta ocasió va comptar amb l'ajuda d'altres actors de Broadway i de Hollywood, com la veterana Angela Lansbury, Ellen Barkin, Candice Bergen, Jessica Chastain, Nick Jonas, Sherryl Crow, Mandy Patinkin, James Marsden i Christopher Plummer, entre altres.

La competidora de 'Once' va ser la peça teatral 'Peter and the Starcatcher', de Rick Elice, sobre el clàssic de l'origen de Peter Pan. Va acumular els premis al millor actor secundari de la seva categoria (Christian Borle), vestuari (Paloma Young), il·luminació teatral (Jeff Croitner), so (Darron West) i disseny escènic (Donyale Werle).

Però el Tony a la millor obra de teatre de Broadway va ser per a 'Clybourne park', de Bruce Norris, que relata una ficció inspirada en fets històrics sobre l'evolució d'un barri de Chicago. Mike Nichols va guanyar el premi a la millor direcció teatral per la tràgica 'Mort d'un viatjant', d'Arthur Miller, que també es va quedar amb el guardó a la millor reestrena de teatre. Aquesta despietada crítica al capitalisme de Miller, que ja el 1949 va guanyar el Tony a la millor obra teatral i un premi Pulitzer i s'ha representat a Broadway els anys 1975, 1984 i 1999, va vèncer a les seves competidores, 'Gore Vidal's the best man', 'Master class' i 'Wit'.

James Corden, per la interpretació a 'One man, two guvnors', i Nina Arianda, per 'Venus in fur', van ser mereixedors dels Tony al millor actor i actriu protagonistes, respectivament, en obra teatral. Judith Light es va emportar el premi a la millor actriu secundària d'obra de teatre pel seu paper d'alcohòlica a 'Other desert cities'.

Els Tony, creats el 1947 i que porten el nom de l'actriu, directora i productora Antoinette Perry, són els premis més prestigiosos de l'escena teatral als EUA i equivalen als Oscars del cinema, als Grammy de la música i als Emmy de la televisió.

stats