LLIBRES
Cultura 19/06/2012

Una noia, un príncep blau i una relació sadomasoquista

E. L. James, l'autora anglesa que ha revolucionat el sector editorial amb la trilogia 'Cinquanta ombres d'en Grey', explica l'èxit de les seves novel·les

Efe
2 min
E.L.James

Madrid"A les dones els agraden les fantasies sexuals perquè la part més eròtica del seu cos està dins del seu cap", sosté Erika Leonard James, l'autora de l'èxit 'Cinquanta ombres d'en Grey'. E. L. James, sigles sota les quals s'amagava per protegir els seus fills de la fama que ha aconseguit per la novel·la eròtica, viu als afores de Londres i ha convertit la seva primera novel·la en un fenomen editorial: 15 milions d'exemplars venuts, drets de traducció comprats en 40 països i drets cinematogràfics ja adquirits.

'Cinquanta ombres d'en Grey' (Rosa dels Vents/Grijalbo), dirigida sobretot al públic femení, explora la tòrrida relació entre Christian Grey, un atractiu multimilionari que arrossega una infància d'abandonament, i Anastasia Steel, una tímida jove universitària que es lliura a les pràctiques de domini i submissió a les quals aquest és addicte, trobades sexuals relatades amb detall al llarg de la novel·la. "És una fantasia basada en el concepte de redempció, l'amor que ho conquereix tot", conclou l'autora, que assegura que té una relació molt romàntica amb el seu marit.

"Crec que he destapat alguna cosa perquè a tots, en certa manera, ens agrada tenir la fantasia del control. Qui no ha pensat, fart d'organitzar-ho tot, com en seria d'agradable que una altra persona ens portés el control?", es pregunta James, de 48 anys, en una roda de premsa a Madrid.

Després del seu èxit als Estats Units, la versió en castellà i català de la primera obra de la trilogia va arribar a les llibreries el 6 de juny. Des de la primera setmana, segons l'editorial, s'ha convertit en el llibre més venut a Espanya. Després de les novel·les vindran tres pel·lícules, una per cada volum de la trilogia. James té molt clar quins actors la podrien protagonitzar però afegeix: "No dic res perquè no puc".

E. L. James diu que desconeix si la seva obra ha omplert un buit en la literatura eròtica, el punt de vista d'una dona en una relació sadomasoquista, però insisteix que no va escriure aquesta novel·la per als homes, sinó per a les dones, per a si mateixa i per al seu "propi plaer". Indica que no es va dedicar a recopilar material sobre les relacions sadomasoquistes sinó que "havia llegit una mica sobre el tema" i es va motivar. "Sóc lectora de novel·les romàntiques, amb sexe, clar", aclareix, per afegir després com el fosc Christian Grey i la virginal Anastasia són personatges que es van anar desenvolupant a mesura que anava escrivint.

stats