Art
Cultura 07/01/2011

Obre portes el nou Museu Dalí de Florida

La ciutat nord-americana de Saint Petersburg inaugura avui un museu de més de 6.000 m² dedicats a Salvador Dalí. El 1982 aquesta ciutat ja va obrir un espai museístic on s'exposava la col·lecció privada del matrimoni Morse, amics de Dalí

Acn
2 min
Museu Dalí de Florida, a punt per inaugurar. Foto: EFE

FigueresAl museu s'hi exposaran 94 olis de l'artista i altres dibuixos i aquarel·les. El fons del segon museu Dalí més important del món –rep més de 300.000 visitant l'any– arriba a les 2.000 peces. Aprofitant l'ocasió, una delegació figuerenca viatjarà als EUA per formalitzar un agermanament que té com a primer objectiu l'intercanvi d'estudiants i esportistes. El matrimoni Morse va comprar el seu primer oli de Salvador Dalí el 1943 i a partir d'aquí es van convertir en amics personals de l'artista i van viatjar nombroses ocasions a l'Alt Empordà per adquirir peces. La co·lecció privada –formada per unes 2.000 obres entre esbossos, dibuixos o olis– la van donar a la ciutat de Saint Petersburg, on es van exposar en un primer museu que es va inaugurar el 1982.

Ara bé, l'edifici no estava dissenyat expressament per a la col·lecció i les obres estaven exposades en una nau i, fins i tot, perillaven si hi havia tempestes. En canvi ara s'ha aixecat un nou museu de més de 6.000 m² que incorpora sales pensades expressament per exposar cadascun dels 94 olis, una sala de teatre on es projectes vídeos i gravacions de l'època de l'artista i també una cafeteria. Un edifici, per tant, que ofereix millors opcions als més de 300.000 visitants l'any que té aquest museu, el segon més important del món dedicat a l'obra de Salvador Dalí.

El nou edifici obrirà les portes el pròxim 11 de gener i a la inauguració hi assistirà el vicealcalde de Figueres, Francesc Canet, el regidor de Cultura, Richard Elelman, i el regidor de Relacions Transfrontereres, Joan Antoni Betran, entre d'altres. També està prevista l'assistència de la Infanta Cristina i de la cònsol espanyola a Florida.

L'Ajuntament de Figueres vol aprofitar el viatge als EUA per formalitzar l'agermanament entre les dues ciutats. El ple d'aquest divendres ha aprovat l'acord d'agermanament i el mateix farà l'Ajuntament de Saint Petersburg en els propers dies. A banda de compartir el fet de tenir un museu Dalí, el consistori vol crear un "vincle real d'intercanvi" entre els dos indrets. Per això, s'han fet una ronda de trobades amb diferents entitats de la ciutat per explicar-los l'agermanament i decidir quins profits se'n pot treure.

Per una banda, el vicealcalde, Francesc Canet, ha explicat que la voluntat és acordar, durant el viatge de la setmana vinent, la manera de fer intercanvis d'estudiants i esportistes entre els dos indrets. Figueres vol tenir l'opció que tant els estudiants d'institut, els de l'escola de teatre o esportistes de la ciutat puguin passar estades a Saint Petersburg.

Canet ha reconegut que aquest és un objectiu "immediat" i que caldrà concretar en els pròxims mesos altres relacions com, per exemple, algunes relacionades amb la gastronomia o el comerç. "Volem donar a conèixer Figueres i l'Empordà en un indret molt important del món", ha manifestat Canet.

stats