LA MILLOR NARRATIVA EN CATALÀ DEL SEGLE XX
Especials 10/09/2014

Les grans novel·les de Josep M. de Sagarra i Maria-Mercè Marçal, amb l'ARA

‘Vida privada’ i ‘La passió segons Renée Vivien’, a partir de demà amb el diari

Ara
3 min
Les grans novel·les de Josep M. de Sagarra i Maria-Mercè Marçal

Barcelona“Aquella grassa flor romàntica, inexpressiva, però plena de totes les virtuts com una ratafia antiga, que [don Tomàs] va conèixer en un ball famós que es va donar a Barcelona quan el primer casament d’Alfons XII”. Així descriu Josep Maria de Sagarra (1894-1961) a Leocàdia, mare dels dos germans protagonistes de Vida privada, publicada l’any 1932, en plena consolidació d’una obra prolífica i total que ja havia donat llibres de poesia com Cançons de rem i de vela (1923) i peces teatrals com L’hostal de la Glòria (1931). La tercera i última novel·la de l’escriptor estudia la decadència econòmica i moral de la burgesia barcelonina a partir dels Lloberola, família carregada de títols i deutes, i es fixa també en els rics de nova fornada, àvids de diners i d’escalar socialment. Sagarra construeix una sèrie de personatges tèrbols i enriquits per descripcions sovint espectaculars amb la llengua dúctil de l’autor.

Vida privada anirà acompanyada d’una altra novel·la memorable, en la promoció que l’ARA ofereix als lectors des de demà fins diumenge, La passió segons Renée Vivien, de Maria-Mercè Marçal (1952-1998). Coneguda sobretot per la seva obra poètica, amb fites com Bruixa de dol (1977), Sal oberta (1982) i Desglaç (1988), va publicar la seva única novel·la l’any 1994, amb 41 anys. La passió segons Renée Vivien explica la vida de la poeta del títol a principis del segle XX a través de dos testimonis, el d’un erudit francès als anys 20 i el d’una guionista de cinema seixanta anys després. Encara que va tenir una vida breu, Vivien coneix escriptores com Colette i Djuna Barnes, una princesa turca, una baronessa emparentada amb la banca jueva i molts altres personatges que permeten reconstruir el París de principis del segle XX.

Obres Mestres de la Narrativa Catalana del Segle XX és una col·lecció exhaustiva, l’intent més complet de condensar el bo i millor de la literatura en llengua catalana del segle passat, una iniciativa impulsada per Grup 62 i l’ARA. Són 35 clàssics en 32 volums. Després de la primera entrega doble, el següent lliurament, el 20 i 21 de setembre, també serà de dos llibres, La parada, de Joaquim Ruyra, i Estremida memòria, de Jesús Moncada.

A partir de llavors la col·lecció inclourà una trentena de títols més, entre els quals hi ha La meva Cristina i Viatges i flors, de Mercè Rodoreda; L’ombra de l’atzavara, de Pere Calders; Carrer Marsala, El vellard i L’escarcellera, de Miquel Bauçà; Judita, de Francesc Trabal, i El temps de les cireres, de Montserrat Roig. Al principi de cada volum hi ha una nota editorial en què es presenta l’autor i l’obra i, quan cal, s’especifiquen els criteris d’edició que s’hi han aplicat. En la majoria de casos ha sigut el director de la col·lecció i editor de Grup 62, Jordi Cornudella, qui s’ha responsabilitzat dels textos. Obres com Solitud, de Víctor Català, i la mateixa Vida privada es presenten en edicions molt més rigoroses i fidels als textos originals del que sol ser habitual. També s’hi han inclòs títols que el gran públic potser encara no coneix, com podria ser Nnoba fygurassió, de Joan Vila Casas, i La columna trencada, de Joan Barat.

Objectiu: les escoles

Com ja va fer amb les tres col·leccions precedents -la de clàssics de la Bernat Metge, la de poesia i la de les millors obres de la literatura infantil i juvenil-, l’ARA portarà a les escoles i instituts del domini lingüístic català Obres Mestres de la Narrativa Catalana del Segle XX. Per cada subscripció a la col·lecció, el diari n’oferirà una altra de franc al centre educatiu que el subscriptor desitgi. Un dia abans que comenci la col·lecció ja són 40 les escoles que la rebran gratuïtament durant les pròximes setmanes.

stats