EQUIPAMENTS
Cultura 08/03/2012

El pla de Mascarell és tenir museus amb més visitants i més ingressos

El nou pla de museus presentat ahir pel conseller de Cultura preveu que els centres treballin en xarxa per estalviar recursos i guanyar projecció. S'articularan al voltant de quatre grans museus.

Antoni Ribas Tur
2 min
El MNAC englobarà els museus i altres institucions patrimonials que tenen en comú l'art, com ara el Museu Episcopal de Vic i el Museu d'Art de Girona.

BARCELONA.El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i Joan Pluma, director general de Patrimoni Cultural, van presentar ahir les bases del nou pla de museus de Catalunya. Entre el 2012 i el 2020, el departament de Cultura de la Generalitat té l'objectiu de "sacsejar" i "renovar profundament" el sistema museístic català, tal com va declarar ahir el conseller Mascarell, amb l'objectiu de "treballar plegats i que no hi hagi preeminència entre els centres".

El nou pla sorgeix amb l'objectiu d'optimitzar recursos, crear sinergies entre els centres d'arreu del territori, arribar als 25 milions de visitants l'any 2014 -actualment la xifra és de 22 milions- i activar tant el patrocini com el mecenatge privat -que ara són gairebé inexistents- per aconseguir 3 milions d'euros suplementaris. A continuació presentem les claus d'aquest nou full de ruta de les institucions museístiques i patrimonials catalanes.

Quatre 'constel·lacions'Es preveu la creació d'un nou Museu d'Història de Catalunya

El MNAC, el Macba, el Museu Nacional de Ciències Naturals i un nou Museu Nacional d'Història de Catalunya previst per al 2019 seran les capçaleres dels museus catalans. Treballaran colze a colze amb els centres territorials amb què comparteixen relat històric. Amb aquesta mesura, Mascarell vol enfortir els diferents projectes i millorar la projecció local i internacional dels centres. El nou Museu Nacional d'Història de Catalunya englobarà el Museu de la Ciència i la Tècnica, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu d'Història de Catalunya i, si l'Ajuntament de Barcelona es vol sumar al projecte, el Museu d'Etnologia. La ubicació també s'ha de discutir, ja que la concessió administrativa del Palau de Mar s'acaba el 2019. Segons el Pla, el nou edifici del Macba al solar de la capella del carrer Montalegre s'acabarà el 2018.

Agència del PatrimoniGestionarà quaranta museus, monuments i jaciments

El nou pla de museus també preveu la creació de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, un organisme que vetllarà per coordinar recursos i generar-ne a l'entorn de la promoció dels quatre museus centrals. L'agència ha de servir perquè el Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix esdevingui un organisme de referència -s'hi volen incorporar noves especialitats: la fotografia, el paper, el moble i el tèxtil-, i fomentarà el patrocini privat i més coneixement del patrimoni vinculant-lo al turisme i a les escoles.

Col·lecció Nacional d'ArtEs crearan bases de dades dels fons d'art i de fotografia

L'objectiu del pla és ordenar i difondre el patrimoni artístic i fotogràfic de la Generalitat més enllà dels museus i arxius on estan dipositats. Per això es crearà una base de dades que reunirà les diferents col·leccions i es crearà, també, una Col·lecció Nacional de Fotografia. El nou Pla preveu igualment la creació d'un Centre Nacional de Fotografia.

Dipòsits nacionalsLa Tabacalera de Tarragona serà el Dipòsit Nacional d'Arqueologia

El Macba i altres museus d'art i d'arqueologia han saturat els seus magatzems. Per posar remei a aquesta situació es crearan nous espais de reserva. El 2017 està prevista l'obertura del Dipòsit Nacional d'Arqueologia a l'edifici de la Tabacalera de Tarragona. El 2018 s'obriran els d'art, el 2019 els de ciències i, finalment, el 2020 els d'història.

stats