Cultura 20/06/2012

Una ploma de roure

Andreu Sotorra
2 min

ESCRIPTORÉs difícil que algun mestre d'escola o professor d'institut dels últims quaranta anys no hagi tingut entre les principals lectures recomanades als seus joves lectors alguna de les novel·les d'Emili Teixidor. L'autor, ara popular gràcies a l'èxit internacional de l'adaptació cinematogràfica de Pa negre , és un dels que a mitjan dels anys 60 va pujar al carro pioner per reprendre la normalització d'una literatura rigorosa i de qualitat en català, sense deixar de ser formativa, i que ajudés a ser crítics els infants i joves que ell també havia tractat de primera mà com a pedagog.

El primer contacte personal amb Emili Teixidor el vaig tenir ja fa trenta anys, quan ell era jurat del premi de novel·la juvenil Joaquim Ruyra i, encara a la ja desapareguda Editorial Laia, comentàvem les galerades d'una de les meves primeres novel·les que ell, entre altres membres, s'havia arriscat a premiar. Des d'aleshores, la relació ha estat sovintejada i sempre per qüestions professionals.

Generós i independent

Crític amb el sector, però també plenament generós quan convenia; independent fins al moll de l'os, però gregari per la causa; Emili Teixidor era dels que són capaços d'agafar un telèfon a cop calent per donar suport a allò que li semblava que trepitjava els drets dels autors o la dignitat de la literatura. Emili Teixidor, quan escrivia, jugava tant amb la fantasia divulgativa per als primers lectors com amb l'aventura històrica per als lectors adolescents. I sempre amb un rerefons de coneixement erudit i una mirada periodística que fusionava amb mestratge amb la força de la paraula.

De La formiga Piga a L'ocell de foc , passant per Cor de roure i Soldat plantat , la seva sòlida obra per a infants i joves no té res a envejar a la de qualsevol dels autors distingits amb un premi internacional Andersen, el Nobel de la literatura infantil i juvenil, que els fonaments que ens deixen autors com Emili Teixidor ha de fer que un dia sigui també possible per a la literatura catalana.

stats