Cultura 08/11/2016

El sector cultural es rebel·la contra les polítiques del departament de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona

Una dotzena d'associacions professionals fan públic un manifest en què acusen les administracions de no tenir un projecte cultural i de prioritzar les grans empreses. Reclamen una convocatòria amb les entitats per debatre la situació "de precarietat"

Ara
2 min
Les bruixes de Salem ha sigut un dels èxits del Teatre Grec.

BarcelonaUna desena d'associacions del món de la cultura d'arreu de Catalunya han fet públic aquest dimarts un manifest de denúncia de "la manca d'una política cultural de llarg abast" a l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. "Duen a terme unes pràctiques que s'allunyen de les normes mínimes de respecte als creadors de Catalunya i als seus públics respectius". Han engegat una campanya de recollida de signatures que ja compta amb més de 1.300 adhesions. Com a mesura urgent, demanen "la desaparició total de tota ingerència d'assessors personals amb interessos a l'empresa privada" i que es convoquin les entitats representatives de la cultura catalana i/o barcelonina per debatre la precarietat del sector.

"Frustració, tristesa i indignació" per la política cultural de l'Ajuntament de BarcelonaEl manifest està dividit en una dotzena de punts, la meitat dels quals estan adreçats a la Generalitat, i l'altra, a l'Ajuntament. Pel que fa al departament de Cultura, les associacions critiquen "la incertesa, la deixadesa i la manca de decisió". Reclamen, per exemple, un calendari d'actuació i una planificació viable i amb un pressupost específic. Tampoc no estan d'acord amb la situació del CoNCA: "cal que d'una vegada se'l doti de sentit d'existència i funcions", diu el manifest. Tampoc veuen bé que "es prioritzin les grans indústries culturals en detriment de la recerca i el treball cultural de llarg recorregut". Per acabar, denuncien "el desmantellament d'estructures sòlides" que s'han substituït per "iniciatives precàries que no contemplen les bones pràctiques professionals".

Les associacions que signen el manifest acusen l'Ajuntament de Barcelona de no escoltar el sector. "Volem polítiques clares de suport a la creació en general i en especial a l'art i la cultura contemporània", diu el manifest. També, que "l'Ajuntament de Barcelona torna a les polítiques culturals de la 'marca Barcelona', lligada al format festival i a l'empresa".

La substitució de Berta Sureda com a comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona per Jaume Collboni és un altre dels focus del manifest, ja que les associacions afirmen que s'han obviat "de manera arbitrària" els processos participatius sobre la definició del futur del Mercat de les Flors i del festival Grec i critiquen que els jurats per seleccionar els seus nous directors els formessin "funcionaris de l'Icub i altres institucions".

Les associacions que impulsen el manifest són les següents:

Associació Catalana de Crítics d’Art, Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, Associació de Professionals de Circ de Catalunya, Associació de Professional d'Il·lustradors de Catalunya, Associació d'Escenògrafs de Catalunya,

Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya, Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya, Sent i Crea Projectes, Xarxaprod - Xarxa d'Espais de Producció i Creació de Catalunya, Unión Estatal de Sindicatos de Músicos, Intérpretes y Compositoras, Associació Cultural L’Espantaocell, ARROSSERA - Associació d'artistes i creadors de les terres de l'Ebre i Artistes Independents.

stats