Política cultural
Cultura 01/03/2013

La portalada del Monestir de Ripoll, camí de ser Patrimoni de la Humanitat el 2016

Els promotors de la candidatura afirmen que "el camí no és fàcil" perquè els millors monuments de cada època ja han estat reconeguts per la UNESCO

Acn
2 min
La portalada del monestir de Ripoll

RipollLa portalada del Monestir de Ripoll espera ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO el 2016. El monument romànic del segle XII reuneix els requisits indispensables: ser autèntic, universal i excepcional, i compta amb el consens del territori i de les institucions.

La directora de la candidatura reconeix que "el camí no és fàcil", perquè la UNESCO considera que ja estan reconeguts els millors monuments de cada època. Fa dos anys que es prepara la candidatura des de l'Ajuntament, amb la complicitat del Patronat del Monestir, el Bisbat de Vic i els serveis de Cultura de la Generalitat. El tret de sortida coincideix amb el fet que aquest 2013 Ripoll és la capital de la cultura catalana.

"És el Nobel a la conservació", assenyalava la directora de la candidatura, Carme Polo, que s'ha mostrat entusiasmada perquè és una peça "única" a Europa. Polo diu que "no hi ha cap portada com aquesta amb una magnitud iconogràfica escultòrica així". La seva riquesa rau en el fet que il·lustra diferents passatges de la Bíblia i no només un com acostuma a passar. La portalada és un dels elements més singulars de l'època medieval a Europa, que es basa en 'La Bíblia de Ripoll', el còdex d'un sol volum procedent de l'Scriptorium del monestir –l'original es troba a la biblioteca del Vaticà però des del 2002 es pot consultar al municipi en facsímil– i escenes de l'Antic Testament. De fet, també se la coneix com "la Bíblia en pedra".

Si s'aconsegueix la declaració de Patrimoni Mundial, ha dit Polo, serà un "orgull" pel país i els seus ciutadans perquè serà com tenir el "Nobel" a la conservació. Econòmicament, però, no suposa rebre més ajuts per part de la UNESCO, que inverteix en monuments en perill amb l'ajuda de donacions.

stats